MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z bułką tartą

Składnik bułka tarta został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Kotlety z grzybów

Forma potrawy: Dania główne

50 dag grzybów
10 dag czerstwej bułki
5 dag cebuli
2 jajka
8 dag oleju
10 dag bułki tartej
sól, pieprz
zielenina

Dania główne z bułki tartej » zobacz przepis

Sznycel górski wieprzowy

Forma potrawy: Dania główne

 
0,5 kg szynki wieprzowej bez kości
tłuszcz do smażenia
2 dag mąki
2 dag masła
8 dag bułki tartej
2 jaja
sól
pieprz
ogórki
gotowane ziemniaki
 

Dania główne z bułki tartej » zobacz przepis

Makaron zapiekany z truskawkami

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje

Ciasto:
20-25 dag mąki
2 jajka
sól
2 dag tłuszczu do wysmarowania rondla
2 dag bułki tartej

Nadzienie:
70 dag truskawek
5-10 dag cukru
8 dag masła lub margaryny
5 dag cukru pudru
cukier waniliowy
cynamon
ewentualnie rodzynki

Dania główne z bułki tartej » zobacz przepis

Kotlety de Volaille z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne

4 piersi z kurczaka
20 dag pieczarek
masło do smażenia
5 dag migdałów
1 żółtko, 2 jajka
posiekana natka
10 dag tartej bułki
sól, pieprz

Do podania:
frytki
pomidory

Dania główne z bułki tartej » zobacz przepis

Pierś kurczaka z serem

Forma potrawy: Dania główne

4 połówki piersi kurczaka (filety) lub 4 sznycle cielęce
4 słupki ostrego żółtego sera o wysokości 7-8 cm i szerokości 1,5 cm
4 łyżki startego żółtego sera (razem ok. 25 dag)
1 łyżka masła
2 łyżki ziół (gotowej mieszanki do kurczaka lub zmieszanych: oregano, majeranku, tymianku i pieprzu ziołowego)
1 jajko
2 łyżki mąki
3 łyżki tartej bułki
olej do smażenia
sól
pieprz

Do podania:
ryż lub frytki
surówka

Dania główne z bułki tartej » zobacz przepis

Krokiety z kapustą i grzybami

Forma potrawy: Dania główne

Ciasto:
20 dag mąki
200 ml mleka
200 ml wody
2-3 jaja
3 dag słoniny
sól

Nadzienie:
80 dag kapusty kwaszonej
4 dag grzybów suszonych
10 dag cebuli
2 dag tłuszczu
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz

Dania główne z bułki tartej » zobacz przepis

Knedle ze śliwkami lub morelami

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne

750 g śliwek lub małych moreli
100 g cukru pudru
80 g masła do polania
60 g bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu

Ciasto:
700 g kartofli
50 g masła
3 jajka
mąka, sól

Dania główne z bułki tartej » zobacz przepis

Dorsz zapiekany z boczkiem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

4 filety z dorsza, każdy o wadze 200 g.
cebula
50 g. pieczarek
pęczek natki
2 łyżki masła
2 szczypty pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 szczypty suszonego tymianku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
listek laurowy
1/2 litra mleka
4 cienkie plastry boczku
3 łyżki bułki tartej

Dania główne z bułki tartej » zobacz przepis