MENU
ZWIŃ MENU

Soja na cebuli

Forma potrawy: Danie główne, Kolacja, Śniadanie

3 szklanki soi gotowanej lub konserwowej
4 łyżki masła
2 szklanki bułki tartej
1 cebula
1 cytryna
szczypiorek
sól, pieprz

Kotlety sojowo-ziemniaczane

Forma potrawy: Danie główne

30 dag nasion soi
20 dag ugotowanych ziemniaków
2 jaja
cebula
2 dag tłuszczu
sól, pieprz
szklanka tartej bułki
6 dag smalcu lub oleju

Sałatka selerowa

Forma potrawy: Sałatka

1 kg selerów
200 g mąki
300 g oliwy
200 g bułki tartej
5 jaj
300 g cebuli

Sos vinaigrette:
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
20 g soli
20 g cukru

Szarlotka z kruszonką

Forma potrawy: Ciasto

30 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
15 dag cukru
10 dag masła
75 dag jabłek
2 łyżki cukru pudru
bułka tarta

Kotlety ze śledzi

Forma potrawy: Danie główne, Danie rybne

 
kilogram świeżych śledzi
20 dag tartej bułki
2 jajka
2 cebule
2 łyżki śmietany
0,5 szklanki oleju
sól
 
do podania:
ziemniaki
 

Kotlety schabowe panierowane i duszone

Forma potrawy: Danie główne

4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250 ml bulionu (może być z kostki)
120 g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz

Do podania:
kartofle
kapusta kiszona

Ziemniaczane krokiety

Forma potrawy: Danie główne, Kolacja

pół kg. ziemniaków
2 łyżki masła
4 jaja
1/4 szklanki gęstej śmietany
szklanka mąki
sól, pieprz, papryka w proszku
pęczek szczypiorku i natki pietruszki
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia

Kotlety z sera żółtego

Forma potrawy: Danie główne

40 dag twardego sera żółtego typu gouda
5 łyżek pszennej mąki razowej
1 łyżka otrąb owsianych
3 jajka
1/3 szklanki kefiru
6-7 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka łagodnego curry
olej do smażenia
sos sojowy
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Do podania:
surówki,
ziemniaki