MENU
ZWIŃ MENU

Omlet z suszonymi owocami

Forma potrawy: Śniadanie

5 jaj
12,5 dag mąki
250 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
5 dag rodzynków
5 dag suszonych śliwek bez pestek
5 dag suszonych moreli
100 ml likieru pomarańczowego
1/8 łyżeczki soli
masło do smarowania blachy
cukier do posypania
pół łyżeczki drobno pokrojonej wanilii do posypania

Pomidory faszerowane ryżem i rodzynkami

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Zapiekane, Kolacja, Śniadanie

4 pomidory
15 dag ugotowanego ryżu
1 łyżka rodzynków
1 posiekana cebula
1 łyżka obranych i posiekanych migdałów
2 łyżki masła
szczypta szafranu
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz

Omlet z szynką, grzybami i serem

Forma potrawy: Śniadanie

2 jajka
1 plaster szynki
2-3 grzybki mogą być pieczarki
łyżka zielonego szczypiorku
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz

Pomidory pieczone z anchois

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Zapiekane, Danie rybne, Kolacja, Śniadanie

8 dużych, twardych pomidorów
puszka anchois
10 dag żółtego sera (typu cheddar)
4 łyżki tartego sera (typu parmezan)
miękisz z 2-3 kromek białego chleba
3 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku
szczypta bazylii i oregano
sól, pieprz
4 łyżki tartej bułki

Parówki w szlafroczkach

Forma potrawy: Śniadanie

40 dag cienkich parówek
3 jaja
5 dag mąki
sól, pieprz

Sznycle z jaj

Forma potrawy: Danie główne, Śniadanie


8 jaj na twardo
2 bułki
2 cebule
łyżeczka posiekanego selera
4 łyżki masła
surowe jajo
papryka do przyprawienia
sól, pieprz
zielenina
tarta bułka
margaryna do smażenia

Smażony camembert z konfiturą

Forma potrawy: Kolacja, Śniadanie

2 krążki sera camembert
2 jaja
2 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
4 kromki chleba tostowego
konfitury z truskawek lub borówek
olej do smażenia

Kluski z płatków owsianych

Forma potrawy: Śniadanie

1,25 litra mleka
10 dag płatków owsianych
1 łyżka mąki
1 jajo
1/4 kostki masła
sól