MENU
ZWIŃ MENU

Pieczone jabłka z bakaliami

Forma potrawy: Zapiekane, Desery, Kolacje

4 dorodne i ładne jabłka
150 g cukru
125 g rodzynek
125 g łuskanych orzechów włoskich
150 ml likieru (najlepiej ziołowego)
łyżka masła
niewielka ilość galaretki porzeczkowej
szczypta cynamonu

Desery » zobacz przepis

Kisiel z żurawin

Forma potrawy: Desery

60 dag żurawin
15 dag cukru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 litr wody
10 dag konfitur z wiśni do przybrania
20 dag bitej śmietany do przybrania

Desery » zobacz przepis

Puchar z melona

Forma potrawy: Desery

2 dojrzałe, słodkie melony
10 dag słodkich migdałów
100 ml (wina) madery lub porto
4 gałązki świeżej mięty

Desery » zobacz przepis

Budyń kokosowy zapiekany

Forma potrawy: Desery

4 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
skórka z cytryny
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
2 jaja
1 łyżka cukru do piany

Desery » zobacz przepis

Frytki bananowe

Forma potrawy: Desery


6 bananów
szklanka soku z cytryny
pół szklanki cukru pudru
olej do głębokiego smażenia

Desery » zobacz przepis

Krem deserowy z twarogu

Forma potrawy: Desery

0,4 litra mleka
6 dag cukru pudru do żółtek
3 dag cukru pudru do budyniu
2 dag czekolady w proszku
20 dag sera twarogowego
paczka budyniu waniliowego
5 dag masła
3 jaja
 

Desery » zobacz przepis

Konfitura z winogron i orzechów

Forma potrawy: Desery, Przetwory

2 kg czarnych winogron
2 paczki cukru waniliowego
0,5 kg cukru kryształ
25 dag orzechów włoskich
5 goździków
laska cynamonu
torebka cukru pudru
szklanka wody
 

Desery » zobacz przepis

Marchewka do smaku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Desery

marchew
sok jabłkowy
kminek
sól
 

Desery » zobacz przepis