Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
3-4 kromki chleba
10 dag twarogu
8-10 dag dżemu (wiśniowy lub truskawkowy)
trochę masła (niekoniecznie)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
owoc avocado (niezbyt miękki)
chleb
masło
cebula
sól
Forma potrawy: Zapiekane, Śniadania
4 kromki pszennego chleba
25 dag startego żółtego sera
5 łyżek wytrawnego białego wina lub mleka
roztrzepane jajo
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Śniadania
suche pieczywo
2 szklanki mleka
4 cebule
2 jaja
2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika (niekoniecznie)
natka pietruszki
dodatkowo można:
podsmażony wędzony boczek
i/lub pieczarki
Forma potrawy: Śniadania
10 kromek chleba razowego
40 g surowej polędwicy wołowej
10 jajeczek przepiórczych
125 g masła
1 cebula
1 mały słoik ogorków konserwowych
2 łyżki kaparów lub siekanych grzybów marynowanych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
Forma potrawy: Zapiekane, Śniadania
8 kromek bułki
8 plastrów sera ostrowskiego lub edamskiego
4 plastry szynki
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżeczki tymianku, oregano lub bazylii
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
250 g chleba
100 g sera mozzarella lub bryndzy owczej
8 łyżek mąki
2 jaja
sól
oliwa do smażenia
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
chleb pełnoziarnisty
masło
ser żółty
majonez
świeża "nowa" cebula