MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Czekoladowy sernik

Forma potrawy: Ciasta

30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru
2 żółtka
1-2 łyżki śmietany

Masa serowa:
50 dag mielonego twarogu
30 dag śmietany kremówki
25 dag czekolady deserowej
15 dag cukru
2 jajka
5 dag rodzynek

Dodatki:
polewa czekoladowa
2 łyżki kakao
kieliszek rumu
kieliszek likieru czekoladowego

Pasta czosnkowa

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

25 dag twarogu
10 dag jogurtu
jajko
cytryna
główka czosnku

Dodatki:
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz

Watruszki

Forma potrawy: Ciasta

50 dag mąki
3 dag drożdży
3 łyżki cukru
niepełna szklanka mleka
4 jajka
10 dag masła
cukier waniliowy

Nadzienie:
30 dag tłustego twarogu
2 żółtka
1 białko
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki rodzynek
cukier waniliowy

Sernik krakowski

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
240 g mąki
160 g masła
80 g cukru
2 żółtka
sól

Inne:
800 g sera białego
100 ml śmietany
4 jaja
350 g cukru pudru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko do posmarowania sernika

Lukier:
50 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody

Ciasto kawowe

Forma potrawy: Ciasta

Składniki na 24 ciastka

Kruszonka:
35 dag masła
50 dag mąki
25 dag cukru
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag herbatników

Krem:
2 dag masła
3 łyżki likieru migdałowego
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
7 jajek
50 dag twarogu
20 dag cukru
1 pełna łyżka mąki
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
tłuszcz do posmarowania formy

Tiramisu

Forma potrawy: Desery


4 żółtka
2 białka
250g sera Mascarpone
0,25 / 60g szklanki miałkiego cukru
0,75 szklanki bardzo mocnej kawy esspresso
0,25 szklanki alkoholu (np. likier kawowy, koniak, spirytus - wariacje w przepisie)
około 20 szt. biszkoptów - paluszków
kakao gorzkie lub drobne wiórka gorzkiej czekolady

Tarta z twarożkiem i jeżynami

Forma potrawy: Ciasta

500 g swieżych jeżyn lub malin
200 g twarożku homogenizowanego
2 łyżki cukru pudru.

Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 jajo
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
sól
1 łyżka masła do nasmarowania formy

Polewa:
3 łyżki domowej galaretki z porzeczek
1 łyżka koniaku

Szyszki drożdżowe z serem

Forma potrawy: Ciasta


30 dag (półtorej szklanki) mąki krupczatki
6 dag (3 łyżki) cukru
1/2 szklanki mleka
3 dag drożdży
6 dag margaryny
2 jaja
2 żółtka
30 dag zmielonego twarogu
sól
otarta skórka z cytryny
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder i cukier waniliowy do posypania