MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z jajkami

Składnik jajka został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Trójniak

Forma potrawy: Ciasta

2 szklanki i łyżka mąki
25 dag masła roślinnego
8 łyżek oleju
5 jaj
szklanka cukru
łyżeczka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
pół szklanki maku
zapach waniliowy

Ciasta z jajek » zobacz przepis

Mazurek biszkoptowy z suszonymi śliwkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
5 jaj
15 dag (8 łyżek) cukru
10 dag ( 1/2 szklanki) mąki pszennej
2 dag (1 łyżka) mąki ziemniaczanej
4 dag margaryny
15 dag suszonych śliwek
tłuszcz i tarta bułka do formy

Lukier:
1 białko
10 dag (5 łyżek) cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy

Ciasta z jajek » zobacz przepis

Mazurek drożdżowy z bakaliami i polewą czekoladową

Forma potrawy: Ciasta

50 dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
20 dag margaryny
5 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3 jaja
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa)
tłuszcz i tarta bułka do formy
polewa kakaowa
 

Ciasta z jajek » zobacz przepis

Ciasto z winogronami

Forma potrawy: Ciasta

po 20 dag zielonych i ciemnych winogron
25 dag mąki
5 jajek
szczypta soli
20 dag cukru
2 cukry waniliowe
1/2 kostki masła
3 dag mielonych orzechów laskowych
25 dag śmietany kremówki
3 łyżki płatków orzechowych laskowych

Do dekoracji:
cukier puder
melisa cytrynowa

Ciasta z jajek » zobacz przepis

Tort kasztanowy

Forma potrawy: Ciasta

8 żółtek, piana z 8 białek
0,5 kg ugotowanych kasztanów jadalnych
0,5 szklanki mielonych migdałów
25 dag cukru
wanilia

Ciasta z jajek » zobacz przepis

Ciastka brownies

Forma potrawy: Ciasta

Na 60 sztuk:
30 dag gorzkiej czekolady
kostka masła (25 dag)
7 jajek
szczypta soli
30 dag wyłuskanych orzechów włoskich
50 dag cukru
2 cukry waniliowe
2 niepełne szklanki mąki (32 dag)
pół torebki proszku do pieczenia
30-40 dag polewy z ciemnej czekolady
ubita śmietana i orzechy włoskie do dekoracji

Ciasta z jajek » zobacz przepis

Ciasto pleśniak z jabłkami

Forma potrawy: Ciasta

60 dag (3 szklanki) mąki
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
25 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
75-100 dag jabłek lub 2 szklanki przecieru z jabłek lub rabarbar

Ciasta z jajek » zobacz przepis

Sękacz

Forma potrawy: Ciasta

40 żółtek
1 kg mąki
1 kg masła
1 kg śmietany
sok z cytryny
1 kg cukru

Ciasta z jajek » zobacz przepis