Ciasto z winogronami

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

po 20 dag zielonych i ciemnych winogron
25 dag mąki
5 jajek
szczypta soli
20 dag cukru
2 cukry waniliowe
1/2 kostki masła
3 dag mielonych orzechów laskowych
25 dag śmietany kremówki
3 łyżki płatków orzechowych laskowych

Do dekoracji:
cukier puder
melisa cytrynowa

Przyrządzanie

Winogrona dokładnie umyć pod bierzącą wodą, dobrze osączyć na sitku, owoce oderwać od gałązek, ewentualnie pokroić na połówki, usunąć z nich pestki.

Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, 1 cukier waniliowy, szczyptę soli i 10 dag cukru. Do składników przełożyć kawałki masła, wsypać mielone orzechy laskowe. Całosć wyrabiać kilka minut na gładką jednolitą masę. Śmietanę kremówkę wymieszać z resztą cukru, cukrem waniliowym i pozostałymi jajkami.

Ciasto rozwałkować na placek. Formę o średnicy 28 cm posmarować cienką warstwą tłuszczu, wypełnić przygotowanym ciastem. Spód gęsto ponakłuwać widelcem. Następnie posypać 2 łyżkami orzechów laskowych, obłożyć winogronami i równomiernie polać śmietaną wymieszaną z jajkami i cukrem.

Wstawić formę do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec ciasto 50 minut w temperaturze 175°C. Wyjąć z pieca, odstawić do przestygnięcia. Przed podaniem ciasto z winogronami posypać pozostałymi płatkami orzechów laskowych oraz cukrem pudrem (cukier przecierać przez sitko o drobnych oczkach).

Na koniec ciasto udekorować listkami malisy cytrynowej.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl
wersja do druku drukuj przepis

Fajny przepisy? Podziel się z innymi

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Ciastka z winogronami

Forma potrawy: Ciasto

Ciasto:
20 dag mąki
5 dag mielonych orzechów laskowych
10 dag cukru pudru
15 dag masła
żółtko z jajka

Krem:
1/2 szklanki soku jabłkowego
opakowanie budyniu waniliowego
szklanka śmietany
3/4 szkanki białego wina
5 dag cukru
40 dag jasnych i ciemnych winogron

Tort z winogronami

Forma potrawy: Ciasto

Ciasto:
3 jajka
8 dag cukru
8 dag mąki
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 dag posiekanych pistacji

Krem:
30 dag jeżyn (mogą być mrożone)
25 dag twarogu śmietankowego
25 dag mleka skondensowanego
12 dag cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
szklanka śmietany kremówki
3 łyżki cukru waniliowego
30 dag winogron
galaretka winogronowa

Placek z winogronami

Forma potrawy: Ciasto

Ciasto:
20 dag mąki
jajko
łyżeczka suszonych drożdży
3 dag masła
3 dag cukru
1/2 szklanki mleka
sól

Masa:
40 dag mieszanych winogron oczyszczonych z pestek lub bezpestkowych
szklanka śmietany
3 jajka
cytryna
6 dag cukru
opakowanie budyniu waniliowego
cukier puder

Talerz serów na przyjęcie

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka

300 g sera twardego lub półtwardego
300 g sera z przerostem pleśni
300 g sera z porostem pleśni (krowiego lub koziego) lub fety
100 g sera miękkiego
2 kiście winogron
4 gruszki
kilkanaście orzechów włoskich
kilkanaście czarnych oliwek
bułeczki
krakersy
bagietka
pumpernikiel