cojemy.pl » przepis na sękacz | przełącz serwis na tryb wegetariański
wyszukiwarka potrawprzepisy kulinarne według składników
cojemy.pl » przepis na sękacz

Sękacz

Forma potrawy: Ciasta

Sękacz - dodaj zdjęcieZaloguj się (lub załóż konto) aby dodać tutaj zdjęcie przepisu "Sękacz"

Składniki

40 żółtek

1 kg mąki

1 kg masła

1 kg śmietany

sok z cytryny

1 kg cukru

Opis i przyrządzanie

Sękacz wyrabiany jest na kołowrotku z tuleją nalewamy ciasto b. rzadkie. Kołowrotkiem stale obracamy i polewamy warstwami ciasto b. rzadkie.

 

Całe urządzenie ustawiamy przy gorącym piecu lub np. grzałce elektrycznej, która ogrzewa nam ciasto, stygnące od temperatury, natomiast my polewamy sękacz warstwami ciasta i całość wypieczenia i kręcenia trwa przez 2 godz.

 

Można przechowywać ok. 10 dni jeżeli w otwór sękacza wstawimy szklankę z wodą.

Lubisz ten przepis ?
Zapisz w google plus:
Kliknij »przepisy kulinarne według składników aby znaleźć przepisy kulinarne z wybranymi składnikami (np.: Masło + Mąka pszenna (zwykła)), możesz także wykluczyć nielubiane składniki.

Wklej link do "Sękacz"
na swoim blogu, stronie lub ulubionym forum:

Link ze znacznikami HTML:
Podobne przepisy kulinarne:
Ciasta
Potrawa wegetariańska

 

3 banany

25 dkg masła lub margaryny

2 łyżeczki cukru pudru

1 jajo

1 galaretka cytrynowa

 

Sosy
Potrawa wegetariańska

12 dag masła
2 żółtka
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
sól
biały pieprz

Przekąski lub przystawki; Dania na grilla
Potrawa wegetariańska

przyprawa vegeta lub inna 1 łyżka
bagietka 1 sztuka
masło 200 g
czosnek 2 ząbki

© 2009 - 2014 Inovum, kontakt:

Reklama w serwisie, polityka prywatności

Przepis kulinarny na tej stronie jest związany z: Masło, Mąka pszenna (zwykła), Cukier, Śmietana, Jajka, Ciasta.