Forma potrawy: Dania główne
50 dag wołowiny ( ew. wieprzowiny)
2 łyżki smalcu
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
pieprz
sól
2 cebule
1 ząbek czosnku
kminek
40 dag marchwi
1 świeża ostra papryka lub suszona suszka + 2 świeże słodkie papryki
40 dag pietruszki
1-2 pomidory
60 dag ziemniaków
Forma potrawy: Sałatki
Papryka czerwona
Cebula
4 plastry żółtego sera
12 oliwek czarnych
1 ½ szklanki kapusty pekińskiej
Szklanka ryżu ugotowanego
8 plastrów szynki konserwowej
4 pieczarki surowe
Pół puszki kukurydzy
Kechup (2 łyżki)
Majonez (1 łyżka)
Sól kuchenna
Pieprz czarny
1 łyżeczka suchego oregano
Curry w proszku
Oliwa z oliwek (około 1 łyżki)
Ocet biały winny (około 1 łyżki)
Chili w proszku
Czosnek w proszku
2 ogórki konserwowe
Forma potrawy: Sałatki
25 dag cykorii
kwaśne jabłko
kwaszony ogórek
15 dag kiełbasy szynkowej
pół szklanki groszku konserwowego
3 łyżki majonezu
sól, cukier
łyżka grubo posiekanego szczypiorku
papryka lub pomidor do dekoracji
Ciasto:
20 dag mąki
4 jajka
60 dag masła
sól
Nadzienie:
60 dag białego sera
1/2 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
szczypta soli selerowej
kieliszek sherry
łyżeczka pasty paprykowej
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
150 g soi (moczonej przez noc)
400 g pieczarek
łyżka oleju
2 marchewki
1 duży seler
1 kalarepka
1 pęczek dymki
1 pietruszka (korzeń)
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka bialego wytrawnego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonej papryki
350 ml wywaru z gotowanej soi
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
1 łyżka pokrojonego szczypiorku do przybrania
Forma potrawy: Zupy
30 dag kurczaka
2 łyżki oleju
2 dag smalcu
cebula
ząbek czosnku
pół łyżeczki papryki
2 łyżki ketchupu
75 dag ziemniaków
zielenina
Danie jednogarnkowe z dynią i pomidorami
750 g chudej wieprzowiny
750 g dyni
750 g ziemniaków
300 g pomidorów
300 g pora
50 g margaryny
1 l wywaru mięsnego
sól, pieprz
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminku
cukier, natka pietruszki
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
2 kg dojrzałych gruszek
30 dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20 dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250 ml octu winnego
20 dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli