Chutney gruszkowy

Formy potrawy: Sosy, Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

2 kg dojrzałych gruszek
30 dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20 dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250 ml octu winnego
20 dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli

Przyrządzanie

Gruszki obrać, miąższ pokroić w kostkę. Obraną cebulę, czosnek oraz chili (bez pestek) drobno posiekać.

Dodać do tego pokrojone daktyle, obrany starty imbir, sok z pomaranczy i cytryny, ocet i przyprawy.

Wymieszać i gotowac około 20 min.

Dosypać cukier, gotowaą następne 30 minut. Gorący chutney włożyć do ciepłych słoików i szczelnie zamknąć.

Przetwór jest gotowy do spożywania po miesiącu.

Fajny przepisy? Podziel się z innymi

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Chutney ananasowy

Forma potrawy: Przetwór

25 dag ananasa z puszki
2 jabłka
2 gruszki
2 ząbki czosnku
50 g rodzynków
2 szklanki cukru
3/4 szklanki octu winnego
sól
imbir

Chutney z dyni, moreli i rodzynek

Forma potrawy: Sos, Przetwór

1 kg miąższu dyni pokrojonego w drobną kostkę
2 drobno posiekane cebule
200 g suszonych moreli pokrojonych na małe kawałki
kawałek świeżego kłącza imbiru, drobno posiekanego
250 g rodzynek sułtanek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 kawałek cynamonu
1 goździk
250 g cukru trzcinowego
70 ml octu winnego

Chutney pomidorowy

Forma potrawy: Sos, Przetwór

kilogram pomidorów
250 g cukru trzcinowego
gruby kawałek imbiru o długości kciuka
1 papryczka chilli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki soli

Sos gruszkowy

Forma potrawy: Sos, Deser

250 g dojrzałych gruszek
łyżeczka cukru pudru
20 ml rumu