MENU
ZWIŃ MENU

Kasza manna z miodem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Śniadania

1 szklanka kaszy manny
1 szklanka wody
2 szklanki mleka
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
1 łyżka rodzynków
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
1 łyżka tartej bułki
3 łyżki miodu

Śniadania » zobacz przepis

Kanapki duńskie ze śledziem i jajkiem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

10 kromek pumpernikla
10 jajek
1 mała puszka czerwonego kawioru
15 filetów śledziowych
80 g masła
1 pęczek szczypiorku

Śniadania » zobacz przepis

Śledzie po cygańsku nr 2

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje, Śniadania

 
6 śledzi
0,5 litra śmietany
mały słoik grzybków marynowanych
cebula
2-3 jajka na twardo
2-3 jabłka
kilka ogórków kiszonych lub konserwowych
sól
pieprz
 

Śniadania » zobacz przepis

Makrela pieczona w soli

Forma potrawy: Dania rybne, Kolacje, Śniadania

1 makrela (na osobę)
1 łyżka soli grubej
2 łyżki tartej rzepy
1 łyżeczka sosu sojowego

Śniadania » zobacz przepis

Omlet z kurkami

Forma potrawy: Dania główne, Śniadania

200 g świeżych kurek
8 jaj
3 łyżki masła
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki zmielonych ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu

Śniadania » zobacz przepis

Smażone grzyby suszone

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

16 kapeluszy suszonych prawdziwków o średnicy 3-4 cm.
3 szklanki mleka
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
4 łyżki mąki
natka pietruszki
olej do smażenia
sól

Śniadania » zobacz przepis

Grzanki z szynką

Forma potrawy: Zapiekane, Śniadania

8 kromek bułki
8 plastrów sera ostrowskiego lub edamskiego
4 plastry szynki
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżeczki tymianku, oregano lub bazylii

Śniadania » zobacz przepis

Francuskie naleśniki z jabłkami

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje, Śniadania

Na 12 sztuk:

Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 żółtko
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka cukru, sól
sklarowane masło do smażenia

Farsz:
3 jabłka (najlepiej antonówki)
1 łyżka masła
2 łyżki soku cytrynowego
50 g rodzynków
50 g cukru

Sos:
100 g cukru brązowego
80 g masła
50 ml śmietany kremówki
60 ml rumu

Śniadania » zobacz przepis