MENU
ZWIŃ MENU

Makrela pieczona w soli

Formy potrawy: Dania rybne, Kolacje, Śniadania, dla ilu osób: 1, czas przygotowania: 40 min.

Składniki

1 makrela (na osobę)
1 łyżka soli grubej
2 łyżki tartej rzepy
1 łyżeczka sosu sojowego

Przyrządzanie

Makrelę oczyścić z zewnątrz nie odcinając płetw ani łba, przekroić ostrym nożem na pół, wypatroszyć, natrzeć mocno solą, odstawić na 20 minut do lodowki.

Rozgrzać patelnie do pieczenia bez tłuszczu, kłaść na nią rybę (ryby) i piec trzymając patelnię w powietrzu okolo 6-7 cm nad mocnym ogniem, aż ryba zrumieni się po obu stronach.

Podawać na półmisku z tartą rzepą polaną sosem sojowym.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pasta z makrelą

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

makrela wędzona
marchew surowa
cebula
1-2 łyżki majonezu

Pasta z makreli i białego sera

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

1 makrela wędzona
kostka białego półtłustego sera
łyżeczka masła
sól, pieprz
trochę papryki

Makrela z bakaliami

Forma potrawy: Dania rybne

75 dkg filetów z makreli
2 kwaśne jabłka
cebula
10 suszonych śliwek
sok z cytryny
3 łyżki siekanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynków
łyżka masła
kilka goździków
sól
pieprz
olej

Ryba pieczona w glinie

Forma potrawy: Dania rybne, Inne potrawy

1 kg ryby słodkowodnej - np. pstrąga
olej
sól
liście klonowe