MENU
ZWIŃ MENU

Francuskie naleśniki z jabłkami

Formy potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje, Śniadania, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 40 min.

Składniki

Na 12 sztuk:

Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 żółtko
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka cukru, sól
sklarowane masło do smażenia

Farsz:
3 jabłka (najlepiej antonówki)
1 łyżka masła
2 łyżki soku cytrynowego
50 g rodzynków
50 g cukru

Sos:
100 g cukru brązowego
80 g masła
50 ml śmietany kremówki
60 ml rumu

Przyrządzanie

Jaja i żółtko lekko ubić trzepaczką, dodać mleko, wodę mineralną, mąkę, masło, cukier i sól. Wymieszać na jednolite, płynne ciasto. Odstawić na godzinę. Przed smażeniem ciasto wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste, dodać trochę wody.

Dobrze rozgrzaną patelnię posmarować masłem, smażyć cienkie naleśniki. Odkładać jeden na drugim.

Przygotować farsz: jabłka umyć, obrać, pokroić w plasterki a następnie na małe kawałki. Zaraz po pokrojeniu włożyć do miseczki z sokiem cytrynowym, by nie ściemniały. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę masła, włożyć jabłka, smażyć aż będą miękkie (nie powinny się rozgotować). Dodać rodzynki i biały cukier.
Wymieszać i odstawić, do czasu aż farsz ostygnie.

Przygotować sos: masło z cukrem brązowym utrzeć na pulchną masę. Ubić śmietankę i dodać do masła. Małymi porcjami wlewać rum, delikatnie mieszając.

Naleśniki smarować masą jabłkową, zwijać w rulony, układać w naczyniu do zapiekania, wysmarowanym masłem. Wstawić do gorącego piekarnika na 5-10 minut.

Polać sosem rumowym i od razu podawać.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami

Forma potrawy: Ciasta, Zapiekane

Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10 dag mąki
sól
 
Farsz:
4 dag oliwy
8 dag cebuli
20 dag kiełbasy,
20 dag pieczarek
5 dag sera twardego
4 dag masła
sól, pieprz

Naleśniki z serkiem ziołowym

Forma potrawy: Ciasta, Kolacje

Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka margaryny do wysmarowania naczynia żaroodpornego
1/2 łyżeczki margaryny do skropienia naleśników
5 łyżek startego sera gouda do posypania

Nadzienie:
2 śmietankowe serki ziołowe (40 dag)
2 łyżki mleka
2 łyżki szczypiorku
sól

Sos beszamelowy:
2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 12-proc.
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Naleśniki z grzybowym nadzieniem

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

Składniki na 4 porcje:

po 1 szklance mąki i mleka
3 jajka
3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i proszku do pieczenia

Nadzienie:
po 30 dag kurek i pieczarek
13 dag małych pomidorów
1 cebula
5 dag wędzonego boczku
1/2 szklanki rosołu (instant)
3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
po 1/2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
4 łyżki masła lub margaryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz

Naleśniki z łososiem

Forma potrawy: Ciasta, Dania rybne

Ilość na 12 szt.

150 g wędzonego łososia

Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 łyżka oliwy
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej
sól
sklarowane masło lub olej do smażenia.

Sos:
300 ml mleka
150 ml śmietanki
30 g masła
30 g mąki
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
75 g tartego żółtego sera
1 pomidor