Sałatka z żółtych kurżetek z czosnkiem i miętą
Forma potrawy: Sałatki
750 g małych kurżetek (okrągłych cukinii)
250 ml octu
1 łyżka octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
skórka otarta z 1 limony
24 listki mięty
1/2 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka soli morskiej
sól, pieprz
Sos pomidorowy na jesień i zimę
Forma potrawy: Sałatki, Przetwory
1,5 kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 listek laurowy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
do smaku:
cukier
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy
Sałatka z szynką, ryżem i pieczarkami
Forma potrawy: Sałatki
400 g. ryżu
400 g. pieczarek
świeży ogórek
2 cebule
200 g. szynki
2 łyżki kaparów (niekoniecznie )
3 łyżki octu winnego
7 łyżek oliwy
sól
pieprz
szczypta cukru
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia.
Forma potrawy: Sałatki
100 g suchego makaronu
250 g wędlin (salami, kabanosy, szynka, chudy bekon)
50 g suszonych grzybów (tylko kapelusze)
1 cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki
Sos ziołowy:
8 łyżek oliwy
4 łyżki octu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
2 łyżki wywaru z grzybów
natka pietruszki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
1 melon (lub arbuz)
2 kulki (po ok. 120 g) mozzarelli
4 plastry szynki (najlepiej włoskiej)
50 g rukoli
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżka cukru
1 łyżka ziarnistej musztardy
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej mięty
Forma potrawy: Sałatki, Przetwory
4 kg cukinii
1 kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli
Forma potrawy: Sałatki
Papryka czerwona
Cebula
4 plastry żółtego sera
12 oliwek czarnych
1 ½ szklanki kapusty pekińskiej
Szklanka ryżu ugotowanego
8 plastrów szynki konserwowej
4 pieczarki surowe
Pół puszki kukurydzy
Kechup (2 łyżki)
Majonez (1 łyżka)
Sól kuchenna
Pieprz czarny
1 łyżeczka suchego oregano
Curry w proszku
Oliwa z oliwek (około 1 łyżki)
Ocet biały winny (około 1 łyżki)
Chili w proszku
Czosnek w proszku
2 ogórki konserwowe
Forma potrawy: Sałatki
4 pomidory
1 sałata
2 pory
2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki
bazylia
Sos:
2 łyżki octu
6-8 łyżek oliwy lub oleju
pół łyżeczki musztardy
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
roztarty ząbek czosnku