MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka z makaronu i wędlin

Forma potrawy: Sałatki, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 3 godz. 30 min.

Składniki

100 g suchego makaronu
250 g wędlin (salami, kabanosy, szynka, chudy bekon)
50 g suszonych grzybów (tylko kapelusze)
1 cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki

Sos ziołowy:
8 łyżek oliwy
4 łyżki octu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
2 łyżki wywaru z grzybów
natka pietruszki

Przyrządzanie

Suszone grzyby dokładnie umyć, moczyć w zimnej wodzie 1 godz. Gotować pod
przykryciem w 1 litrze wody przez 1 godzinę. Miękkie grzyby odcedzić, odsączyć na
sicie. Zostawic 2 łyżki wywaru do sosu.

Ugotować makaron w osolonej wodzie. Przepłukać zimną wodą, odcedzić, ostudzić.

3. Cebule obrać, umyć, posiekać. Grzyby pokroić na paseczki. Szynkę, bekon i
salami pokroić na plasterki, następnie na paski. Kabanosy pokroić na plasterki.

Przygotowac sos. Rozetrzeć zioła z solą i pieprzem. Dodać ocet, oliwę i 2
łyżki wywaru z grzybów. Dokładnie wymieszać.

Do dużej miski włożyć makaron, wędliny, grzyby, posiekaną cebulę, nastepnie
zalać sosem i wymieszać.

Przed podaniem przełożyć do salaterki. Posypać posiekaną natką zielonej pietruszki.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos orzechowy do wędlin i mięs

Forma potrawy: Sosy

25 dag orzechów włoskich
300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
3 łyżki miodu
4 żółtka
 

Sałatka z makaronu, tuńczyka i kukurydzy

Forma potrawy: Sałatki

250 g makaronu muszelki
200 g tuńczyka w oleju
1 pęczek szczypiorku
1 czerwona słodka papryka
125 g kukurydzy w puszki
sok z cytryny
3-4 łyżki majonezu
czarny mielony pieprz
sól do smaku
koperek lub pietruszka

Surówka pomarańczowy chrzan

Forma potrawy: Sałatki

5 jabłek
60 g tartego chrzanu
pomarańcza
4-5 łyżek soku cytrynowego
sól
cukier
 

Sałatka z szynką, papryką i makaronem

Forma potrawy: Sałatki

4 papryki, każda w innym kolorze
szklanka makaronu (np. świderki)
średnia cebula
20-30 dag szynki
2-3 łyżki majonezu