MENU
ZWIŃ MENU

Wołowina po marynarsku

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

1 kg wołowiny bez kości
1 kg ziemniaków
3 cebule
2 marchewki
6 dag masła
3 dag mąki
butelka jasnego piwa
liść laurowy
2 łyżeczki pieprzu

Przyrządzanie

Mięso wołowe pokroić na plastry, posypać solą, pieprzem i pokruszonym liściem laurowym.

Włożyć do rondla i zalać piwem, pozostawiając tak na kilka godzin.

Mięso wyjąć z piwa, osuszyć, oprószyć mąką, po czym obsmażyć na patelni na 2 łyżkach roztopionego masła.

Wyjąć wołowinę i na tym samym tłuszczu obsmażyć przez 3 minuty obrane i pokrojone w plastry ziemniaki wraz zposiekaną marchwią. W innym naczyniu przesmażyć na maśle pokrojona w plastry cebulę.

Wysmarowany tłuszczem rondel wypełnić warstwami ziemniaków, mięsa, cebuli, marchewki zaczynając i kończąc wypełnianie na ziemniakach.

Zalać całość piwem w którym moczyło się mięso i piec około 2 godziny pod przykryciem na nieduzym ogniu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Filety z dorsza po marynarsku

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

50 dag filetów z dorsza
4 ziemniaki
marchewka
pół selera
2 cebule
10 dag śmietanki
pół szklanki soku pomidorowego
ząbek czosnku
sok z cytryny
mąka
olej
natka pietruszki
sól i pieprz

Wołowina z grzybami

Forma potrawy: Dania główne

80 dag chudej wołowiny
sól, pieprz
cebula
2 łyżki oleju
garść suszonych grzybów

Wołowina duszona z papryką

Forma potrawy: Dania główne

pół kg wołowiny
25 dkg papryki
pól kg pomidorów
4 cebule
10 dkg tłuszczu
zielona pietruszka
koperek
suszona bazylia
cząber
sól, pieprz

Wołowina po kowbojsku

Forma potrawy: Dania na grilla

70 dag. wołowiny bez kości.
8 małych cebulek.
strąk czerwonej papryki.

Marynata:
0,5 szkl. ostrego keczupu.
1/3 szkl. oliwy
3 łyżki magii.
łyżka tartego chrzanu.