MENU
ZWIŃ MENU

Filety z dorsza po marynarsku

Składniki

50 dag filetów z dorsza
4 ziemniaki
marchewka
pół selera
2 cebule
10 dag śmietanki
pół szklanki soku pomidorowego
ząbek czosnku
sok z cytryny
mąka
olej
natka pietruszki
sól i pieprz

Przyrządzanie

Filety rozmrozić, umyć, osuszyć przy pomocy ściereczki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu.
 
Cebulę i ziemniaki pokroić w plastry, marchewkę i seler zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, następnie warzywa te podsmażyc na oleju.
 
Żaroodporny półmisek wyłozyć warzywami, na nich ułożyć porcje ryby, zalać śmietaną zmieszaną z sokiem pomidorowym, posypać posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić solą i pieprzem.
 
Piec przez około 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
 
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zapiekany dorsz z mlekiem

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

 
80 dag dorsza
5-6 ziemniaków
cebula dymka
3 szklanki mleka
10 dag masła naturalnego
2-3 jajka
 

Filety z dorsza zapiekane z serem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

80 dag filetów z dorsza
10 dag utartego ostrego sera
kieliszek wytrawnego wina
20 dag świeżej śmietany
wywar z włoszczyzny
15 dag pieczarek
odrobina masła
pieprz
sól

Zapiekanka z dorsza

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

40-50 dag filetów z dorsza
15 dag boczku wędzonego
50 dag ziemniaków
10 dag cebuli
20 dag groszku zielonego
1 łyżka siekanej zieleniny
1-2 jaja
1/4 l mleka
5 dag sera żółtego
sól

Filety rybne z avocado

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

olej do tzw. głębokiego smażenia
4 filety płastugi, dorsza lub łupacza (może być flądra), panierowane
2 dojrzałe avocado
1 cytryna
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1 łyżka szczypiorku, posiekanego

Do przybrania:
gałązki pietruszki