MENU
ZWIŃ MENU

Wołowina duszona z papryką

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

pół kg wołowiny
25 dkg papryki
pól kg pomidorów
4 cebule
10 dkg tłuszczu
zielona pietruszka
koperek
suszona bazylia
cząber
sól, pieprz

Przyrządzanie

W garnku rozgrzać tłuszcz. Wrzucić drobno posiekane mięso wołowe i zrumienić.

Dodać posiekaną cebulę, paprykę.

Podlać wrzącą wodą. Dusić przez 10 minut.

Następnie wrzucić posiekaną pietruszkę, koperek, zioła. Przyprawić solą i pieprzem.

Pomidory sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skóry. Pokroić w ćwiartki i dodać do mięsa.

Dusić pod przykryciem, aż mięso zacznie być miękkie.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Wołowina pörkölt duszona po węgiersku

Forma potrawy: Dania główne

80 dag wołowiny (lub jagnięciny)
3 cebule
2 ząbki czosnku
papryka w proszku
sól, pieprz, majeranek
200 ml białego wina
3 papryczki (mogą być chili dla odważnych)
2 pomidory

Wołowina z papryką

Forma potrawy: Dania główne

 
puszka konserwy wołowej w sosie własnym
4 papryki
8 pomidorów
sól, pieprz
 
 
Do podania:
pieczywo
lub makaron
lub ziemniaki
lub kasza
 
 

Duszona wołowina z pomidorami i oliwkami

Forma potrawy: Dania główne

1 kg rozbratla, karkówki lub rumsztyka
10 dag wędzonego boczku
30 dag pomidorów
łyżka pasty pomidorowej
10 dag oliwek zielonych (bez pestek)
10 dag oliwek czarnych (bez pestek)
250 ml czerwonego wina
cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki
gałązka tymianku
łyżka mąki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz

Wołowina duszona w piwie

Forma potrawy: Dania główne

1 kg - wołowiny na pieczeń
6 - sporych cebul posiekane
1/2 l - jasnego lekkiego piwa
2 - łyżki oleju
2 - łyżki masła
1- łyżeczka mąki
2 - łyżki gruboziarnistej musztardy np. francuskiej
1 - łyżeczka cukru
sól, pieprz
8 - kromek chleba