MENU
ZWIŃ MENU

Pulpet z cukinii i ziemniaków

Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 5 min.

Składniki

400 g ziemniaków
400 g cukinii
4 łyżki utartego żółtego sera
łyżeczka masła
2 jajka
pół szklanki jogurtu
tarta bułka
natka pietruszki
2 łyżki orzeszków ziemnych
sól, pieprz

Przyrządzanie

Cukinię i ziemniaki należy obrać, następnie opłukać.

Zagotować wodę w dwóch garnkach i posolić. W jednym ugotować ziemniaki, w drugim cukinię na miękko. Odlać wodę, odparować zawartość.

Osobno przetrzeć przez sito cukinię i ziemniaki.

Orzeszki ziemne posiekać.

Filiżankę purée z cukinii odłożyć, resztę połączyć z purée ziemniaczanym.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyrobić. Jeśli jest za rzadka, można dosypać do niej tartą bułkę. Dodać ser, posiekaną natkę i jajka, wymieszać.

Uformować duży pulpet. Zawinąć w posmarowany masłem papier do pieczenia lub folię aluminiową. Włożyć do wrzącej wody, gotować przez 20 minut.

Odłożone puree z cukinii rozgrzać, połączyć z jogurtem, orzeszkami ziemnymi, przyprawić solą i szczyptą pieprzu.

Pulpet odwinąć z folii, gdy będzie jeszcze ciepły. Pokroić w plastry, ułożyć na półmisku.

W osobnym naczyniu podać przygotowany sos jogurtowo-orzechowy.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zimowa sałatka z cukinii

Forma potrawy: Sałatki, Przetwory

4 kg cukinii
1 kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty

Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli

Najprostsza surówka z cukinii

Forma potrawy: Sałatki

250–300 g cukinii
3–4 łyżki śmietany
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny

Dodatkowo:
gruszki
jabłka
śliwki renklody

Egerska surówka z cukinii

Forma potrawy: Sałatki

250–300 g cukinii (najlepiej młode, nie dłuższe niż 20–25 cm)
3–4 pomidory
1–2 strąki zielonej papryki

Zaprawa:
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżki octu winnego
1–2 ząbki czosnku, sól

Cukinia nadziewana z szynką

Forma potrawy: Zapiekane

4 młode cukinie
1 puszka kukurydzy
150 g chudej szynki
2–3 mięsiste pomidory
3–4 posiekane listki melisy
1 łyżeczka posiekanych listków ogórecznika
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 łyżki margaryny
pieprz, sól

Do podania:
bułki