MENU
ZWIŃ MENU
Składnik orzechy został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Tutki orzechowe

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
250 g mąki
250 g masła
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
 
Nadzienie:
250 g grubo mielonych orzechów włoskich
250 g cukru pudru
4 białka

potrawa z orzechów » zobacz przepis

Pamikan bakaliowy (bezmięsny)

Forma potrawy: Przetwory

2 szklanki rodzynek
2 szklanki daktyli
2 szklanki dowolnych orzechów
miód
cukier puder (niekoniecznie)
 

potrawa z orzechów » zobacz przepis

Sos orzechowy do wędlin i mięs

Forma potrawy: Sosy

25 dag orzechów włoskich
300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
3 łyżki miodu
4 żółtka
 

potrawa z orzechów » zobacz przepis

Rolada orzechowa

Forma potrawy: Ciasta

4 jaja
7 dag mielonych orzechów włoskich
7 dag cukru
25 dag bitej śmietany

potrawa z orzechów » zobacz przepis

Orzechy w cukrze

Forma potrawy: Desery

1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka oleju

potrawa z orzechów » zobacz przepis

Sos Sa-teh

Forma potrawy: Sosy

100 g orzeszków ziemnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 suszone papryczki chilii
100 g masła orzechowego
2 łyżki zmielonych orzechów ziemnych
1 kawałek cynamonu
3 listki laurowe
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki cukru
3 łyżki soku z limonki oraz skórka z niej otarta
3 łyżki oleju

potrawa z orzechów » zobacz przepis

Pieczarki z orzechami

Forma potrawy: Dania główne

500 g pieczarek
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1 łyżka orzeszkow pinii lub wyłuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka wyłuskanych orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 łyżka rodzynków, wymoczonych w wodzie i odciśniętych
125 ml śmietany
250 ml białego wytrawnego wina
1 kieliszek brandy
sól, pieprz
masło do smażenia

Do podania:
ryż

potrawa z orzechów » zobacz przepis

Konfitura z winogron i orzechów

Forma potrawy: Desery, Przetwory

2 kg czarnych winogron
2 paczki cukru waniliowego
0,5 kg cukru kryształ
25 dag orzechów włoskich
5 goździków
laska cynamonu
torebka cukru pudru
szklanka wody
 

potrawa z orzechów » zobacz przepis