MENU
ZWIŃ MENU
Składnik bułka (każdy rodzaj) został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Sznycle z jaj

Forma potrawy: Dania główne, Śniadania


8 jaj na twardo
2 bułki
2 cebule
łyżeczka posiekanego selera
4 łyżki masła
surowe jajo
papryka do przyprawienia
sól, pieprz
zielenina
tarta bułka
margaryna do smażenia

Dania główne z bułki każdego rodzaju » zobacz przepis

Kulebiak z mięsem w cieście drożdżowym

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne

Ciasto:
25 dag mąki
125 ml mleka
3 dag masła
1 żółtko
1 jajo
1 łyżeczka cukru
2 dag drożdży
1 płaska łyżeczka soli
 
Farsz:
35 dag gotowanej wołowiny lub pieczonej wieprzowiny lub obu mięs w dowolnej proporcji
10 dag słoniny
1 średnia cebula
4 dag masła
2 łyżki rosołu
4 dag czerstwej bułki
sól, pieprz
 
Inne:
2 dag masła do posmarowania formy
1 jajo do posmarowania kulebiaka
 

Dania główne z bułki każdego rodzaju » zobacz przepis

Sznycle po galicyjsku z grzybami

Forma potrawy: Dania główne

mięso wołowe i wieprzowe 60 dag
jajo 2 szt.
cebula starta 1 szt.
cebula pokrojona w kostkę 1 szt.
bułka namoczona w mleku 1 szt.
sól, pieprz
masło
prawdziwki namoczone i siekane 10 dag
bułka tarta (szklanka)

Dania główne z bułki każdego rodzaju » zobacz przepis

Zrazy zawijane w sosie grzybowym

Forma potrawy: Dania główne


90 dag wołowiny z udzca lub polędwicy
20 dag boczku
3 dag suszonych grzybów
7 dag korniszonów
1 cebula
2 kromki bułki bez skórki
150 ml śmietany
1 jajo
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Dania główne z bułki każdego rodzaju » zobacz przepis

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Forma potrawy: Dania główne

4 cukinie
20 dag mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
10 dag pieczarek
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki tartej bułki
5 dag tartego, żółtego sera
2 jaja
olej, sól, pieprz

Dania główne z bułki każdego rodzaju » zobacz przepis

Pierogi ze śliwkami i migadałami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 125 ml letniej wody,
sól

Farsz:
400-500 g suszonych śliwek
40 g cukru

Inne:
masło do polania pierogów
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka cukru (niekoniecznie)
250 ml śmietany

Dania główne z bułki każdego rodzaju » zobacz przepis

Szczupak faszerowany po polsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg szczupaka
15 dag cebuli
3 dag masła lub margaryny
8 dag bułki czerstwej
5 dag rodzynków
5 dag tartego chrzanu
2 jaja
mleko
1 dag żelatyny
30 dag włoszczyzny bez kapusty
2 dag ketchupu
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
ocet

Dania główne z bułki każdego rodzaju » zobacz przepis

Pieczeń z warzywami

Forma potrawy: Dania główne

75 dag mieszanego mielonego mięsa
1 kg porów
4 duże marchewki
1 cebula
1 pęczek natki
3 gałązki lubczyku
1 czerstwa bułka
1 jajko
20 dag tłustej śmietany
10 dag ziołowego żółtego sera
1 szklanka musztardy
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa

Dania główne z bułki każdego rodzaju » zobacz przepis