MENU
ZWIŃ MENU

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Forma potrawy: Danie główne

Składniki

4 cukinie
20 dag mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
10 dag pieczarek
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki tartej bułki
5 dag tartego, żółtego sera
2 jaja
olej, sól, pieprz

Przyrządzanie

Cukinię przeciąć nożem wzdłuż na połowę, po czym ostrą łyżeczką wyjąć miąższ. Posolić.

Pieczarki oczyścić, umyć pokroić w plasterki.

Cebulę obrać, poszatkować, wrzucić do rondla, dusić w nim przez 5 minut. Następnie dodać mięso, pieczarki, roztarty czosnek i dusić dalej 10 przez minut.

Po wyjęciu wymieszać z jajami, zieloną pietruszką, tartą bułką, solą i pieprzem.

Przygotowaną masą napełnić cukinię, posypać żółtym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Podobne przepisy

Papryka faszerowana mięsem

Forma potrawy: Danie główne

kilogram papryki
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
3/4 szklanki ryżu
3 cebule
50 g masła
1 litr soku pomidorowego (lub bulionu warzywnego)
natka pietruszki
czarny mielony pieprz
sól do smaku

Cukinia faszerowana z grilla

Forma potrawy: Danie na grilla

cukinia 2
kukurydza z puszki 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
ser żółty tarty 5 dkg
oliwki
sól
pieprz

Makaron z mięsem mielonym

Forma potrawy: Danie główne

20 dag makaronu
20 dag mielonego mięsa
1 łyżka oleju
sos z warzywami
sól, pieprz

Cukinia faszerowana

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka

2 średnie cukinie
250 g mielonej wieprzowiny
250 g mięsa z krabów
2 jaja
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
szczypta mielonego imbiru
sól, świeżo zmielony pieprz
3 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia