MENU
ZWIŃ MENU

Kulebiak z mięsem w cieście drożdżowym

Formy potrawy: Ciasta, Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 3 godz. 20 min.

Składniki

Ciasto:
25 dag mąki
125 ml mleka
3 dag masła
1 żółtko
1 jajo
1 łyżeczka cukru
2 dag drożdży
1 płaska łyżeczka soli
 
Farsz:
35 dag gotowanej wołowiny lub pieczonej wieprzowiny lub obu mięs w dowolnej proporcji
10 dag słoniny
1 średnia cebula
4 dag masła
2 łyżki rosołu
4 dag czerstwej bułki
sól, pieprz
 
Inne:
2 dag masła do posmarowania formy
1 jajo do posmarowania kulebiaka
 

Przyrządzanie

Mąkę przesiać. Przygotować w naczyniu rozczyn. Drożdże utrzeć z cukrem i 3-4 łyżkami letniego mleka. Dodać około 50 g mąki i zarobić ciasto gęstości śmietany. Wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
 
W niewielkiej ilości wody podgotować slonine przez ok. 20 minut. Odcedzić.
 
Przygotować farsz: odcisnąć bułkę namoczoną w przegotowanej wodzie lub w mleku. Cebulę pokroić drobno, przesmażyć na złoty kolor. Zemleć mięso razem z cebulą, słoniną i bułka. Przełożyć do garnka. Jeśli farsz będzie za suchy, podlać rosołem. Dodać pieprz i sól. Wymieszać.
 
Kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać do niego jajo, żółtko, mleko oraz sól. Wymieszać z pozostałą mąką, potem wyrabiać, póki na powierzchni nie pojawią się pęcherzyki powietrza. Wtedy wlać roztopione masło i wyrabiać dalej na gładką, lśniącą masę. Oprószyć mąką, przykryć i zostawić w cieple na godzinę do wyrośnięcia.
 
Wyrośnięte ciasto wygnieść krótko, by drożdże wchłonęły potrzebną ilość powietrza, podsypać mąką, rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm lub trochę cieńszy. Na środku ciasta, szerokim pasem, ułożyć grubą warstwę farszu. Brzegi dłuższych boków podwinąć i zlepić. W miejscu zlepienia uformować ozdobny grzebień. Posmarować jajem rozmąconym wodą i ewentualnie dodatkowo udekorować ciastem. Formę do pieczenia, nieco dłuższą od kulebiaka, wysmarować tłuszczem.
 
Piec przez 50 minut w piekarniku ogrzanym do temp. 220 st. C. Przełożyć na półmisek, pokroić na porcje. Podawać polany masłem jako osobne danie lub jako dodatek do barszczu lub bulionu.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kulebiak z pieczarkami

Forma potrawy: Ciasta

Rozczyn:
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1 szklanka letniego mleka

Ciasto:
1 jajko
2 żółtka
25 dag mąki
szczypta soli
3-4 łyżeczki śmietany
7 dag margaryny

Nadzienie:
1/2 kg pieczarek surowych
1/2 kg kiszonej kapusty
olej
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz

Jabłka w cieście

Forma potrawy: Ciasta, Desery

4 jabłka
1/4 l kwaśnego mleka
1/4 l śmietany
2 duże łyżki mąki
250 g masła lub margaryny

Pomidory w cieście

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg pomidorów
tłuszcz
15 dag mąki
2 jaja
mleko
sól, pieprz

Pieczarki w cieście piwnym

Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy

30 dag pieczarek
1/7 l piwa
2 jajka
24 dag mąki
2 dag oleju
10 dag tłuszczu
sól