MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Zapiekanka z mięsem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

Na 4 porcje:
80 dag ziemniaków
2 średnie kalarepki
1/4 l rosołu
5 dag masła lub margaryny
3 dag mąki
1/4 l mleka
10 dag topionego serka o smaku śmietankowym
sól
tarta gałka muszkatołowa
25 dag schabu
5 dag żółtego sera (najlepie goudy)
natka pietruszki do dekoracji

Wiejski pasztet wieprzowy

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony

Potrawka urodzinowa

Forma potrawy: Dania główne

boczek pieczony
schab świnski surowy
olej roślinny
ser żółty ostry
sos diabelski (keczup)
przyprawa do mięsa z grilla
sól
cebula

Kieszonki schabowe z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

kawałek wieprzowiny (np. schabu) na ok. 6 kotletów 
1-2 pomidory 
10 dag żółtego sera mozzarella 
10 g masła 
4 łyżki siekanej natki 
ząbek czosnku (lub więcej) 
2 łyżki oleju 
sól, pieprz

Marynata:
sok z jednej cytryny 
kilka ząbków czosnku

Faworki schabowe z grilla

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

schab 60 dag
ziemniaki 0,5 kg

Marynata
olej 100 ml
ocet winny 1 łyżeczka
kolendra, świeża, posiekana 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
Przyprawa vegeta śródziemnomorska pikantna 1 łyżka

Sos
pasta warzywna "ajvar" 10 dag
majonez 10 dag
jajka ugotowane na twardo 3 szt
natka pietruszki posiekana 2/3 łyżki
pieprz

Schab pijany

Forma potrawy: Dania główne

whisky
schab świnski surowy
olej roślinny
żółty ser
keczup
musztarda
przyprawa do mięsa z grilla
przyprawa myśliwska
sól
cebula
ogórek surowy
pomidor

Schabowe inaczej

Forma potrawy: Dania główne

4 kotlety schabowe
500g odsączonych śliwek z puszki (syrop pozostawić)
1 cebula, posiekana
25g masła lub 1 łyżka oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Zrazy po makowsku

Forma potrawy: Dania główne

80 dag schabu
10 dag pasztetu
5 dag wątroby wieprzowej lub cielęcej
10 dag pieczarek
1/2 szklanki wody lub wywaru z warzyw
10 dag ketchupu
10 dag smalcu
8 dag cebuli
1 dag mąki
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki