cojemy.pl » przepis na schabowe inaczej | przełącz serwis na tryb wegetariański
wyszukiwarka potrawprzepisy kulinarne według składników
cojemy.pl » przepis na schabowe inaczej

Schabowe inaczej

Dla osób: 4 | Przygotowanie w: 30 min.

Forma potrawy: Dania główne

Schabowe inaczej - dodaj zdjęcieZaloguj się (lub załóż konto) aby dodać tutaj zdjęcie przepisu "Schabowe inaczej"

Składniki

4 kotlety schabowe
500g odsączonych śliwek z puszki (syrop pozostawić)
1 cebula, posiekana
25g masła lub 1 łyżka oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Opis i przyrządzanie

Kotelty schabowe posmarować małą ilością syropu ze śliwek i ułożyć je na grillu. Opiekać przez około 10 minut, aż będą zarumienione.

W tym czasie na maśle lub oleju smażyć cebulę, dopóki nie zmięknie. Dodać resztę syropu ze śliwek, przyprawić do smaku i gotować przez około 5 minut.

Kotlety polać małą ilością ciepłego sosu syropowego. Kiedy są już gotowe, obrócić je na drugą stronę i opiekać przez około 10 minut, polewając nadal ciepłym sosem.

Do reszty sosu dodać śliwki i podgrzać na wolnym ogniu. Na ogrzanym uprzednio talerzu ułożyć kotelty schabowe, położyć na nich śliwki i polać odrobiną sosu.

Podawać na gorąco, wraz z pozostałym sosem, przelanym do sosjerki.

Lubisz ten przepis ?
Zapisz w google plus:
Kliknij »przepisy kulinarne według składników aby znaleźć przepisy kulinarne z wybranymi składnikami (np.: Wieprzowina + Schab), możesz także wykluczyć nielubiane składniki.

Wklej link do "Schabowe inaczej"
na swoim blogu, stronie lub ulubionym forum:

Link ze znacznikami HTML:
Podobne przepisy kulinarne:

750 g żeberek wieprzowych

olej do smażenia

 

Marynata:

1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki imbiru w proszku

2 ząbki czosnku

3 łyżki miodu

2 łyżki wódki

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki octu winnego

1 łyżeczka tabasco

1 łyżka mąki ziemniaczanej

kawałek wieprzowiny (np. schabu) na ok. 6 kotletów 
1-2 pomidory 
10 dag żółtego sera mozzarella 
10 g masła 
4 łyżki siekanej natki 
ząbek czosnku (lub więcej) 
2 łyżki oleju 
sól, pieprz

Marynata:
sok z jednej cytryny 
kilka ząbków czosnku

75 dag mięsa od łopatki wieprzowej

 

Nadzienie:

20 dag kaszy gryczanej

2 dag grzybów suszonych

3 łyżki masła

1 cebula

120 ml śmietany

1 łyżeczka mąki

sól, pieprz

© 2009 - 2014 Inovum, kontakt:

Reklama w serwisie, polityka prywatności

Przepis kulinarny na tej stronie jest związany z: Wieprzowina, Schab, Śliwki, Cebula, Sól kuchenna, Dania główne.