cojemy.pl » przepis na wiejski pasztet wieprzowy | przełącz serwis na tryb wegetariański
wyszukiwarka potrawprzepisy kulinarne według składników
cojemy.pl » przepis na wiejski pasztet wieprzowy

Wiejski pasztet wieprzowy

Przygotowanie w: 90 min.
Wiejski pasztet wieprzowy - dodaj zdjęcieZaloguj się (lub załóż konto) aby dodać tutaj zdjęcie przepisu "Wiejski pasztet wieprzowy"

Składniki

250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony

Opis i przyrządzanie

Mięsa i wątrobe opłukać, posiekać lub zemleć w maszynce zakładajac sito o kwadratowych otworach. Polać winem, posypać pieprzem, solą i szczyptą utartej gałki muszkatołowej.

Cebulę, szalotki i czosnek obrać, posiekać. Pietruszkę opłukać, posiekać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimnym mlekiem.

Masę mięsną wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem i pietruszką, wbić jaja, dodać mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać.

Formę pasztetową wyłożyć plastrami słoniny, ułożyć masę mięsną, powierzchnię wyrównać, wstawić na 20 minut do ogrzanego do temp. 220°C piekarnika. Gdy pasztet przyrumieni się lekko, formę wstawić do gorącej kapieli wodnej, temp. obnizyc do 180°C, piec jeszcze 1 godz.

Po upieczeniu pasztet ostudzić. Z buljonu i żelatyny sporządzić galaretkę i gdy zacznie tężeć wylać ją na pasztet. Wstawić na 12 godz. do lodówki.

Ten pasztet podaje się w formie, z wiejskim chlebem, musztardą i korniszonami.

Lubisz ten przepis ?
Zapisz w google plus:
Kliknij »przepisy kulinarne według składników aby znaleźć przepisy kulinarne z wybranymi składnikami (np.: Wieprzowina + Schab), możesz także wykluczyć nielubiane składniki.

Wklej link do "Wiejski pasztet wieprzowy"
na swoim blogu, stronie lub ulubionym forum:

Link ze znacznikami HTML:
Podobne przepisy kulinarne:

 

0,5 kg szynki wieprzowej bez kości

tłuszcz do smażenia

2 dag mąki

2 dag masła

8 dag bułki tartej

2 jaja

sól

pieprz

ogórki

gotowane ziemniaki

 

1 kg żeberek wieprzowych

3 ząbki czosnku

1 łyżka miodu

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 przyprawy chińskiej - 5 smaków ( można ją zastąpić mieszanką zmielonego imbiru, cynamonu i odrobiny anyżku)

1 łyżka oleju sojowego

3 łyżki sosu sojowego

sól

 

Do podania z:

ryż

 

80 dag wieprzowiny bez kości

2 łyżki smalcu

3 ząbki czosnku

2 papryczki chilli

4 zielone pomidory

1 łyżka mąki

1 łyżka białego octu winnego

1 łyżeczka oregano

pół łyżeczki kminku

750 ml gorącej wody

sól

© 2009 - 2014 Inovum, kontakt:

Reklama w serwisie, polityka prywatności

Przepis kulinarny na tej stronie jest związany z: Wieprzowina, Karkówka (każdy rodzaj), Schab, Słonina, Żelatyna, Przekąski lub przystawki, Przetwory.