MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Makaron po nelsońsku

Forma potrawy: Dania główne

2 dag grzybów suszonych lub 20 dag pieczarek
20 dag makaronu
2 cebulę (15 dag)
2 łyżki masła
4 jaja
10 dag tartego żółtego sera
sól, pieprz
1 szklanka śmietany
1 ogórek kwaszony (10 dag)
1 łyżka tłuszczu do naczynia

Węgorz po wrocławsku

Forma potrawy: Dania rybne

1 kg węgorza
80 ml śmietany
20 dag selera
2 dag masła
tłuszcz
2 dag mąki
1 szklanka rosołu
20 dag pieczarek
zielenina
żółtko
sól, pieprz
sok z cytryny

Sałatka ze szpinaku

Forma potrawy: Sałatki

Miska swieżego szpinaku, tyle, co sałatki na dwie osoby
1 gotowane na twardo jajko
2 plasterki boczku
jedna mała cebula

Sos:
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka wody łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 ząbek czosnku
opcjonalnie kilka pieczarek

Omlet z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne, Śniadania

30 dag pieczarek
5 dag masła
5 jajek
5 łyżek mąki
3 łyżki wody mineralnej
sól, pieprz
drobno posiekana natka pietruszki

Pieczarki w cieście piwnym

Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy

30 dag pieczarek
1/7 l piwa
2 jajka
24 dag mąki
2 dag oleju
10 dag tłuszczu
sól

Zupa kalafiorowa po belwedersku

Forma potrawy: Zupy

1 l wywaru z warzyw
1/2 l mleka
60 dag kalafiorów
20 dag pieczarek
2 żółtka
2 dag mąki
zielenina
sól, pieprz
sok z cytryny

Brokuły w cieście z sosem jogurtowym

Forma potrawy: Dania główne

50 dag brokułów
50 dag pieczarek
50 dag marchwi
12 czubatych łyżek mąki (28 dag)
2 pojemniki (ok. 40 dag) chudego jogurtu naturalnego
1 żółtko
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
po 1/ 2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
sól
biały pieprz
4 szklanki oleju do smażenia
natka pietruszki do dekoracji

Kotlety z chleba

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Śniadania

suche pieczywo
2 szklanki mleka
4 cebule
2 jaja
2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika (niekoniecznie)
natka pietruszki

dodatkowo można:
podsmażony wędzony boczek
i/lub pieczarki