Omlet z pieczarkami

Formy potrawy: Dania główne, Śniadania, potrawa wegetariańska

Składniki

30 dag pieczarek
5 dag masła
5 jajek
5 łyżek mąki
3 łyżki wody mineralnej
sól, pieprz
drobno posiekana natka pietruszki

Przyrządzanie

Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i dusić kilka minut na maśle. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą papryki, dodając na końcu łyżeczkę zieleniny.

Ciasto:
5 surowych żółtek
5 łyżek mąki
3 łyżki wody mineralnej

Robimy w garnuszku ciasto. Do ciasta włożyć pieczarki, razem z sosem, a na końcu ubitą na sztywno pianę z 5 białek i smażyć na oleju sojowym lub maśle 4 omlety.

Usmażone posypać zieleniną i natychmiast podać.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl
wersja do druku drukuj przepis

Fajny przepisy? Podziel się z innymi

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Omlet z wiórkami kokosowymi

Forma potrawy: Danie główne, Śniadanie

15 dag truskawek
2 jajka
łyżka masła
łyżka cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder
trochę likieru kokosowego

Omlet po serbsku

Forma potrawy: Śniadanie

4 jaja
3 łyżki pureé ziemniaczanego
1 łyżka startego żółtego sera
sól, pieprz
kwaśna śmietana (opcjonalnie)

Omlet pospolity

Forma potrawy: Śniadanie

4 jaja
4 łyżki mleka
ćwierć łyżki soli
2 łyżki masła

Omlet po hiszpańsku

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Kolacja

50g masła lub 1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula w plasterkach
175g czerwonej papryki  puszki, odsączonej  i pokrojonej w plastry
450g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 jajka, roztrzepane
2 łyżki mleka

Do przybrania:
drobno posiekana zielona pietruszka