Wybierz składnik |
lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej |
Wybrane składniki |
tylko przepisy z określonego działu? |
Forma potrawy: Ciasta
Krem budyniowy:
300 ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
aromat rumowy
25 dag białego sera
Ciasto serowe:
15 dag białego sera
po 6 łyżek mleka, oleju i cukru, szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
30 dag mąki
1 proszek do pieczenia
1 żółtko
łyżeczka śmietany
3 łyżki płatków z migdałów
2-3 duże czerwone śliwki
pół torebki galaretki wiśniowej lub malinowej
pół szklanki soku z wiśni
Na 14 porcji:
4 jajka
15 dag cukru
8 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 dag śmietany kremówki
2 cukry waniliowe
2 zagęstniki do śmietany
6 łyżek ajerkoniaku
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
10 listków gorzkiej czekolady (do dekoracji gotowego tortu)
Na biszkopt:
3 jajka
12 dag cukru
szczypta soli
po 5 dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100 ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80 dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2 dag bezów
Forma potrawy: Zupy
15 dag pieczarek
2 duże ziemniaki
1 duża cebula
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
400 ml rosołu
3 łyżki śmietany
kminek, sól, pieprz biały
natka pietruszki
Do dekoracji:
szczypiorek
Forma potrawy: Ciasta
Rozczyn:
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1 szklanka letniego mleka
Ciasto:
1 jajko
2 żółtka
25 dag mąki
szczypta soli
3-4 łyżeczki śmietany
7 dag margaryny
Nadzienie:
1/2 kg pieczarek surowych
1/2 kg kiszonej kapusty
olej
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
Forma potrawy: Ciasta
Na 12 porcji:
3 puszki (po 425 ml) moreli
18 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
3 jajka
15 dag gęstej kwaśnej śmietany
40 dag mąki
1 proszek do pieczenia
5 dag konfitury morelowej
cukier puder do posypania
tłuszcz do posmarowania formy
Forma potrawy: Ciasta
1,5 kg śliwek węgierek
75 dag śliwek mirabelek
25 dag masła
20 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego
6 jajek
50 dag mąki
opakowanie proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany
łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
sól
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
20 dag mąki
jajko
łyżeczka suszonych drożdży
3 dag masła
3 dag cukru
1/2 szklanki mleka
sól
Masa:
40 dag mieszanych winogron oczyszczonych z pestek lub bezpestkowych
szklanka śmietany
3 jajka
cytryna
6 dag cukru
opakowanie budyniu waniliowego
cukier puder