MENU
ZWIŃ MENU

Zupa pieczarkowa

Forma potrawy: Zupa, potrawa wegetariańska

Składniki

15 dag pieczarek
2 duże ziemniaki
1 duża cebula
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
400 ml rosołu
3 łyżki śmietany
kminek, sól, pieprz biały
natka pietruszki

Do dekoracji:
szczypiorek

Przyrządzanie

Pieczarki oczyścić - np. wilgotną ściereczką, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę.

W rondlu rozgrzać masło, włożyć cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać pieczarki, smażyć równocześnie nieszając przez kilka minut.

Oprószyć mąką, krótko zasmażyć, nie przerywając mieszania. Wlać zimny rosół cały czas mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek, zagotować.

Do wrzątku włożyć pokrojone ziemniaki, gotować pod przykryciem około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania do zupy wlać śmietanę.

Do smaku przyprawić do solą, białym pieprzem i kminkiem. Natkę pietruszki i szczypiorek opłukać, osuszyć, listki natki oderwać od gałązek, pokroić w cienkie paseczki, a szczypiorek drobno posiekać.

Gotową zupę przelać do czterech talerzy lub kokilek, każdą porcję posypać natką pietruszki i szczypiorkiem. Zupę podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Podobne przepisy

Zupa pieczarkowa nr 2

Forma potrawy: Zupa

30 dag pieczarek
włoszczyzna
1 łyżka tłuszczu
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżka mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany
6 pokrojonych ziemniaków
zielenina

Sałatka pieczarkowa z szynką i oliwkami

Forma potrawy: Sałatka

1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
2 duże plastry szynki
2 duże jabłka winne
3 ogórki kwaszone
10 czarnych oliwek
1 mały słoik majonezu
sok z połówki cytryny
sól, pieprz

Sałatka pieczarkowa z brokułami

Forma potrawy: Sałatka

1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
50 dag brokułów
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
2 jajka na twardo
3 łyżki majonezu
5 śliwek suszonych
sól, pieprz

Zupa mleczna z kaszą

Forma potrawy: Zupa

1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku