cojemy.pl » przepis na zupa pieczarkowa | przełącz serwis na tryb wegetariański
wyszukiwarka potrawprzepisy kulinarne według składników
cojemy.pl » przepis na zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Forma potrawy: Zupy

Zupa pieczarkowa - dodaj zdjęcieZaloguj się (lub załóż konto) aby dodać tutaj zdjęcie przepisu "Zupa pieczarkowa"

Składniki

15 dag pieczarek
2 duże ziemniaki
1 duża cebula
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
400 ml rosołu
3 łyżki śmietany
kminek, sól, pieprz biały
natka pietruszki

Do dekoracji:
szczypiorek

Opis i przyrządzanie

Pieczarki oczyścić - np. wilgotną ściereczką, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę.

W rondlu rozgrzać masło, włożyć cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać pieczarki, smażyć równocześnie nieszając przez kilka minut.

Oprószyć mąką, krótko zasmażyć, nie przerywając mieszania. Wlać zimny rosół cały czas mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek, zagotować.

Do wrzątku włożyć pokrojone ziemniaki, gotować pod przykryciem około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania do zupy wlać śmietanę.

Do smaku przyprawić do solą, białym pieprzem i kminkiem. Natkę pietruszki i szczypiorek opłukać, osuszyć, listki natki oderwać od gałązek, pokroić w cienkie paseczki, a szczypiorek drobno posiekać.

Gotową zupę przelać do czterech talerzy lub kokilek, każdą porcję posypać natką pietruszki i szczypiorkiem. Zupę podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Lubisz ten przepis ?
Zapisz w google plus:
Kliknij »przepisy kulinarne według składników aby znaleźć przepisy kulinarne z wybranymi składnikami (np.: Pieczarki + Cebula), możesz także wykluczyć nielubiane składniki.

Wklej link do "Zupa pieczarkowa"
na swoim blogu, stronie lub ulubionym forum:

Link ze znacznikami HTML:
Podobne przepisy kulinarne:
Zupy
Potrawa wegetariańska

4 żółtka

1 litr rosołu

łyżka oliwy z oliwek

tarty parmezan

4 kromki białego chleba

2 łyżeczki suszonego oregano

2 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanego szczypiorku

Ciasto na naleśniki:

1 jajko

0,5 szklanki mleka

0,5 szklanki wody

10 dag mąki

sól

 

Farsz:

4 dag oliwy

8 dag cebuli

20 dag kiełbasy,

20 dag pieczarek

5 dag sera twardego

4 dag masła

sól, pieprz

1 mała główka kapusty

40 dag pieczarek

łyżka oleju

25 dag wędzonego boczku ze skórą

2 łyżki kaszy manny

0,5 litra rosołu (z kostki)

 

Sos

2 cebule

2 łyżki przecieru pomidorowego

0,5 szklanki rosołu (z kostki)

2 łyżki oleju

sól

pieprz

 

© 2009 - 2014 Inovum, kontakt:

Reklama w serwisie, polityka prywatności

Przepis kulinarny na tej stronie jest związany z: Pieczarki, Cebula, Rosół, Ziemniaki, Mąka pszenna (zwykła), Zupy.