MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Placek serowo-jagodowy

Forma potrawy: Ciasta

40 dag czarnych jagód
15 dag cukru
2 łyżki cukru pudru

Ciasto:
50 dag mąki krupczatki
25 dag margaryny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
sól

Masa serowa:
40 dag tłustego twarogu
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
1 szklanka śmietany kremówki
5 łyżeczek żelatyny
1 torebka cukru waniliowego
40 dag czarnych jagód
15 dag cukru
2 łyżki cukru pudru

Tarta gruszkowa

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
250 g mąki
1/2 kostki masła
2 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki śmietany

Na wierzch:
250 g twarogu
szklanka śmietany
3 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
500 g gruszek
4-5 łyżek galaretki porzeczkowej
kilka migdałów
2 łyżki wiśniówki lub rumu

Zupa piwna

Forma potrawy: Zupy

1 l wody
1/4 l śmietany
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag cukru
2 żółtka
1 butelka piwa jasnego
3 goździki
10 dag sera białego

Wieniec orzechowy

Forma potrawy: Ciasta

35 dag (2 niepełne szklanki) mąki
20 dag sera białego
8 dag (4 łyżki) cukru pudru
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 żółtko i 1 łyżka mleka do smarowania ciasta
tłuszcz i tarta bułka do formy

Nadzienie:
25 dag orzechów łuskanych
12 dag (6 łyżek) cukru pudru
3 łyżki mleka
1 jajo
zapach migdałowy

Wiosenna pasta z jajkiem

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

25 dag twarogu
1 jajko
szczypiorek
natka pietruszki
1-2 łyżeczki śmietany
szczypta soli

Do podania z:
chlebem
lub bułkami

Tort serowy z truskawkami lub poziomkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
20 dag mąki,
8 dag cukru,
8 dag masła lub margaryny,
1 jajko,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
tłuszcz do formy

Masa serowa:
75 dag twarogu,
20 dag cukru,
szczypta soli,
zapach cytrynowy do ciast,
1 budyń waniliowy,
2 szklanki mleka,
2 dag cukru,
2 jajka,
50 dag truskawek lub poziomek

Suflet z dyni i fenkułu

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

1 kg dyni (może być hokkaido)
400 g fenkułu (kopru włoskiego)
4 duże lub 5 małych jaj
150 g twarogu
100 ml śmietany
1/2 pęczka pietruszki
sok i skórka z połówki cytryny
1 łyżka łagodnego curry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli ziołowej
szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej
biały pieprz do smaku
masło do wysmarowania formy
2 łyżki sezamu

Sernik wiedeński

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru
1 żółtko
sól

Inne:
700 g sera
12 jaj
50 g masła
200 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
50 g smażonej skórki pomarańczowej
50 g rodzynków
2 łyżki manny

Do podania:
bita śmietana