Forma potrawy: Sałatki
10 dag pieczarek
cebula
jabłko
główka sałaty
sól, pieprz
1/2 szklanki oliwy
4 łyżki octu
2 łyżki wody
2 łyżeczki gęstej śmietany
2 łyżki zieleniny
Forma potrawy: Sałatki
25 dag sera edamskiego
1 szklanka drobnej fasoli ( może być kolorowa)
2 filety śledzi korzennych lub matiasów (20-25 dag)
2 cebule
10 śliwek z octu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
szklanka sosu tatarskiego
pieprz
3-4 ząbki czosnku
sól
Do podania:
pieczywo
Sałatka z dyni, cukinii lub kabaczka
Forma potrawy: Sałatki
750 g dyni
3 cebule
2 jabłka
4 łyżki korniszonów
4 jaja ugotowane na twardo
3/4 szklanki majonezu
3 łyżki śmietany
sok z cytryny
5 łyżek siekanej natki pietruszki
cukier, pieprz, sól
Sałatka makaronowa z sosem paprykowym
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
50 dag makaronu
sól, pieprz, słodka papryka
słoik (ok. 720 ml) łagodnej papryki w zalewie
4-5 obranych ząbków czosnku
1-2 strączki papryki chilli
5 dag migdałów
7 łyżek oliwy
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków
Forma potrawy: Sałatki
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka
Surówka z cebuli i kwaszonych ogórków
Forma potrawy: Sałatki
2-3 cebule
2 kwaszone ogórki
łyżeczka musztardy
2-3 łyżki oleju
sól
koperek
Forma potrawy: Sałatki
Papryka czerwona
Cebula
4 plastry żółtego sera
12 oliwek czarnych
1 ½ szklanki kapusty pekińskiej
Szklanka ryżu ugotowanego
8 plastrów szynki konserwowej
4 pieczarki surowe
Pół puszki kukurydzy
Kechup (2 łyżki)
Majonez (1 łyżka)
Sól kuchenna
Pieprz czarny
1 łyżeczka suchego oregano
Curry w proszku
Oliwa z oliwek (około 1 łyżki)
Ocet biały winny (około 1 łyżki)
Chili w proszku
Czosnek w proszku
2 ogórki konserwowe
Forma potrawy: Sałatki
4 pomidory pokrojone w ćwiartki
sól i świeżo zmielony pieprz
1 jabłko bez pestek i pokrojone w plasterki
sok z jednej cytryny
2 plasterki gotowanej szynki
150 g śmietanki lub chudego jogurtu
1 zgnieciony ząbek czosnku
1 ogórek obrany ze skórki i pokrojony w plasterki
2 posiekane szalotki
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego estragonu