MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka Lukullusa

Forma potrawy: Sałatki

Składniki

25 dag sera edamskiego
1 szklanka drobnej fasoli ( może być kolorowa)
2 filety śledzi korzennych lub matiasów (20-25 dag)
2 cebule
10 śliwek z octu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
szklanka sosu tatarskiego
pieprz
3-4 ząbki czosnku
sól

Do podania:
pieczywo

Przyrządzanie

Ser żółty pokroić w drobną kostkę. Wymoczone i oczyszczone śledzie drobno posiekać. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Śliwki pokroić w cienkie paseczki.

Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do sosu tatarskiego.

Fasolkę namoczyć, gotować do miękkości, odcedzić i ostudzić.

Wszystkie składniki połaczyć i zalać sosem, dobrze wymieszać, posypać zieleniną, odstawić do lodówki na 30 min.

Podawać z pieczywem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Prosta sałatka z soi

Forma potrawy: Sałatki

1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku

Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków

Forma potrawy: Sałatki

12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu

Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka

Sałatka z kurczaka i kukurydzy

Forma potrawy: Sałatki

1 puszka ziaren kukurydzy
1 papryka
kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak z puszki)
2 jabłka
pół cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Sałatka marchewkowo-jajeczna

Forma potrawy: Sałatki

 
1 część marchewki
1 część jaj na twardo
1/2 części jabłek
majonez