MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, warzywa zostały zaznaczony na zielono

Sałatka z ogórków do mięs i ryb

Forma potrawy: Sałatki

4 ogórki kwaszone
duża cebula
jabłko
2-3 łyżki oleju
cukier
sól

Sałatki z warzyw » zobacz przepis

Colesław z rodzynkami

Forma potrawy: Sałatki

kapusta biała
marchew
rodzynki
majonez

Sałatki z warzyw » zobacz przepis

Sałatka z makaronu, tuńczyka i kukurydzy

Forma potrawy: Sałatki

250 g makaronu muszelki
200 g tuńczyka w oleju
1 pęczek szczypiorku
1 czerwona słodka papryka
125 g kukurydzy w puszki
sok z cytryny
3-4 łyżki majonezu
czarny mielony pieprz
sól do smaku
koperek lub pietruszka

Sałatki z warzyw » zobacz przepis

Sałatka baby jagi

Forma potrawy: Sałatki

200 g filetów śledziowych w zalewie octowej
100 g konserwowych buraków
100 g ogórków konserwowych
2 ziemniaki ugotowane ze skórką (150 g)
2 jabłka
1 mała cebula
50 g majonezu (np. Kieleckiego)
4 łyżki jogurtu
koperek do przybrania

Sałatki z warzyw » zobacz przepis

Sałatka z porów i pomidorów

Forma potrawy: Sałatki

4 pomidory
1 sałata
2 pory
2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki
bazylia

Sos:
2 łyżki octu
6-8 łyżek oliwy lub oleju
pół łyżeczki musztardy
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
roztarty ząbek czosnku

Sałatki z warzyw » zobacz przepis

Sałatka warzywna z orzechami

Forma potrawy: Sałatki

400 g. ryżu
3 marchewki
3 pory
400 g. selera
100 g. siekanych orzechów włoskich
łyżka octu ziołowego
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
3 łyżki natki pietruszki
1/2 łyżeczki cukru
5 łyżek oleju słonecznikowego

Sałatki z warzyw » zobacz przepis

Sałatka prowansalska

Forma potrawy: Sałatki

100 g zielonej fasolki szparagowej
sól
2-3 liście sałaty
4 rzodkiewki
jajko ugotowane na twardo
pomidor
plaster wędzonej szynki

Sos:
3 łyżki majonezu
łyżka zmielonej gorczycy
łyżka śmietany kremówki

Sałatki z warzyw » zobacz przepis

Egerska surówka z cukinii

Forma potrawy: Sałatki

250–300 g cukinii (najlepiej młode, nie dłuższe niż 20–25 cm)
3–4 pomidory
1–2 strąki zielonej papryki

Zaprawa:
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżki octu winnego
1–2 ząbki czosnku, sól

Sałatki z warzyw » zobacz przepis