Zobacz wszystkie przepisy z solą kuchenną
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Przetwory
5 kg grzybów (zielone i szare gąski, rydze, kozaki, podgrzybki, borowiki)
20 łyżek soli
Forma potrawy: Przetwory
pół kilo papryki słodkiej
pół kilo papryki ostrej
pół kilo wyłuskanych orzechów włoskich
10 dużych główek czosnku
150 ml oleju
4 łyżki octu
4 kopiate łyżki soli
Forma potrawy: Przetwory
10 kg bakłażanów
5-7 szt. marchwi
4-7 szt. pietruszki
5-7 galazek selera
10 szt. słodkiej papryki
2 pęczki kopru
2-3 główki czosnku
Zalewa:
5 l wody
1,25 szkl. soli
Forma potrawy: Przetwory
6 kg buraków
2 kg papryki
7 dużych cebul
Zalewa:
1 szkl. wody
1 1/2 szklanki octu
2 płaskie łyżki soli
1 1/2 szklanki cukru
Forma potrawy: Przetwory
50 dag. chrzanu w korzeniu
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier, ocet, sól
Forma potrawy: Przetwory
1 kg czosnku
sól
Na zalewę:
1 szkl. octu
1 szkl. wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
ziarna pieprzu
ziele angielskie
liście laurowe
Forma potrawy: Przetwory
kilogram małych ogórków gruntowych
główka czosnku
pęczek koperku
łyżka soli
litr wody