Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
kaczka
5 dag tłuszczu
10 dag wątróbki z kaczki
około 20 dag pieczarek
4 dag suszonych śliwek
100 ml śmietany
6-8 dag czerstwej bułki
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kaczkę należy umyć, natrzeć przyprawami, następnie odstawić na godzinę. Po tym czasie polać ją tłuszczem i piec skrapiając wodą, później wytworzonym w pieczeniu sosem.
Pieczarki wyczyścić, pokroić, dodać do kaczki pod koniec pieczenia razem z wątróbką.
Śliwki umyć, namoczyć, ugotować i wypestkować.
Miękką kaczkę wyjąć, oddzielić mięso od kości, zemleć dwa lub trzy razy ze śliwkami, pieczarkami, wątróbką oraz namoczoczoną w śmietanie bułką.
Wymieszać z jajkami, doprawić, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, wyrównać powierzchnię i piec około 40 minut pod przykryciem.
Pod koniec pieczenia odkryć aby doszło do zarumienienia. Po upieczeniu wystudzić, wyłożyć na półmisek, udekorować.
Zupa z kaczki i kapusty chinskiej
Forma potrawy: Zupy
1,25 kg kaczki
0,5 kg chińskiej kapusty solonej
2 łyżki soku cytrynowego
5 świeżych czerwonych papryczek chilli
kawałek gałki muszkatołowej
30 ziarenek białego pieprzu
0,9 l wody
Forma potrawy: Dania główne
1 - kaczka
3-4 winne jabłka
2 - łyżki majeranku
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
pieprz, sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
200g sardynek z puszki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
otarta skórka z 1 cytryny
sok cytrynowy do smaku
225g serka śmietankowego
Do przybrania:
przepołowione plastry cytryny
natka pietruszki
Do podania:
podgrzane krakersy