Marynowane chilli z jarzynami po meksykańsku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
250 g papryczek chilli
4 marchewki
30 małych białych cebulek
3 małe cukinie
250 g małych pieczarek
6 ząbków czosnku
1 gałązka tymianku
1 gałązka majeranku
5 liści laurowych
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
2 łyżeczki oregano
500 ml białego octu winnego
125 ml oleju
180 ml wody
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
1 kg jasnych czereśni
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
5 jajek
1 cebula
kawałek imbiru (1 cm)
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka kolendry
1 łyżka proszku chilli
2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki kminku
2 łyżki wody
4 łyżki soku cytrynowego
2 świeże papryczki chilli
1 pomidor
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
250 ml wina białego wytrawnego
cynamon
czereśnie z ogonkami (jasne)
3-4 łyżki miodu
400g cukru
5 szt. goździków
5 szt. ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
125 ml octu winnego 6%
Przystawka z moreli marynowanych
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
1 kg moreli
1 łyżka miodu
2 szklanki cukru
4-5 goździków
2-3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego
1/2 szklanki octu
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
1 Cukinia
4-5 ziemniaków
zioła prowansalskie
lub oregano
lub pieprz
lub chili
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
2 kg pomidorów
25 dag cebuli
0,5 kg jabłek
0,5 kg razem: pietruszki, marchwi, selera
25 dag cukru
50 g musztardy
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka kminku
2-3 ziarna pieprzu i goździków
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
1 melon (lub arbuz)
2 kulki (po ok. 120 g) mozzarelli
4 plastry szynki (najlepiej włoskiej)
50 g rukoli
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżka cukru
1 łyżka ziarnistej musztardy
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej mięty