MENU
ZWIŃ MENU

Melon lub arbuz z mozarellą

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Sałatka

1 melon (lub arbuz)
2 kulki (po ok. 120 g) mozzarelli
4 plastry szynki (najlepiej włoskiej)
50 g rukoli
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżka cukru
1 łyżka ziarnistej musztardy
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej mięty

Śledzie w sosie śliwkowym na wigilię

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Danie rybne

8-10 filetów śledziowych
25 dag śliwek węgierek
0,5 szklanki oliwy
sok z połowy cytryny
cukier
10 migdałów lub orzechów laskowych
czarny pieprz
łyżka posiekanego koperku
 

Tatar z awokado

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Kolacja, Śniadanie

owoc awokado
2 pomidory
1 duży ogórek
dużo cebuli :)
natka pietruszki (opcjonalnie)
sól, pieprz
 

Pomarańcze na sposób wschodni

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Deser

4 pomarańcze
200 g cukru
1 paczka cukru waniliowego
1 kieliszek porto

Kanapki z avocado

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Kolacja, Śniadanie

owoc avocado (niezbyt miękki)
chleb
masło
cebula
sól

Przystawka z moreli marynowanych

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Przetwór

1 kg moreli
1 łyżka miodu
2 szklanki cukru
4-5 goździków
2-3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego
1/2 szklanki octu

Śliwki z wątróbką

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Danie główne

20 dag suszonych śliwek
3 drobiowe wątróbki
20 pasków wędzonego boczku
łyżeczka masła
sól, pieprz
20 drewnianych wykałaczek

Płonące śliwki

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Inna potrawa, Kolacja

1 kg. śliwek renklod
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 ml śliwowicy

Syrop waniliowy:
500 ml wody
300 g cukru
1/2 laski drobno posiekanej wanilii
lub 1 torebka cukru waniliowego