Zobacz wszystkie przepisy z cytryną
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
250 g mąki
100 g cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
kropla esencji waniliowej
sól
masło do nasmarowania formy
cukier puder do posypania
Masa cytrynowa:
9 jaj
4 cytryny
375 g cukru
300 ml gęstej śmietany
szczypta mąki
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
sól
Masa pomarańczowa:
4 pomarańcze
1 cytryna
150 g cukru pudru
100 g migdałów
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka zmielonego anyżku
1 żółtko do posmarowania ciasteczek
Lukier:
20 dag cukru pudru
2 białka
1 cytryna
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg marchwi
350 g brązowego cukru
100 g masła
4 jaja
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn
Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100 g migdałów
Inne:
masło i mąka do formy
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
5 dag mielonych orzechów włoskich
20 dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
15 dag masła
5 dag cukru
Krem:
4 łyżeczki żelatyny
2 jajka
10 dag cukru
sok i otarta skórka z cytryny
1,5 szklanki śmietany
po 25 jasnych i ciemnych wypestkowanych winogron
siekane orzechy i listki melisy do dekoracji
Forma potrawy: Ciasta
150 g daktyli
150 g migdałów
5 białek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
150 g cukru pudru
50 g biszkoptów
100 ml białego wina
sok i skórka z 1 cytryny
Do przełożenia:
150 g konfitur figowych, morelowych lub pomarańczowych
Lukier:
50 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Ciasto:
200 g mąki
250 ml wody
250 ml piwa
2 jaja
2 łyżki oliwy
skórka z 1 cytryny pokrojona w cieniutkie paseczki
sól
masło do smażenia
Sos:
200 g cukru
1 łyżka masła
sok z 2 pomarańczy
sok z 1 cytryny
50 ml koniaku
Nadzienie:
3 gruszki
300 ml syropu waniliowego (przepis "płonące sliwki" w dziale "desery")
100 g migdałów
50 ml śliwowicy
Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 żółtko
1 łyżka roztopionego masła
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej
1 łyżka cukru
sól
sklarowane masło do smażenia
100 g konfitury morelowej
4 łyżki soku cytrynowego
Krem:
3 żółtka
50 g cukru
70 g masła
3 białka
50 g cukru
Do przybrania:
czereśnie koktajlowe
skórka cytrynowa