Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz.
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg marchwi
350 g brązowego cukru
100 g masła
4 jaja
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn
Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100 g migdałów
Inne:
masło i mąka do formy
Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Cytryny umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Utrzeć masło z żółtkami, dodać cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryn, marchew i połowę mąki.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy z resztą mąki.
Wlać ciasto do tortownicy natłuszczonej i obsypanej mąką. Piec w temp. 190°C przez około godzinę.
Ostudzony piernik można polukrować.
Do ciasta można dodać posiekaną drobno skórkę pomarańczową i 100 g obranych i zmielonych migdałów.
1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru
Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)
Napój z mleka, marchwi i truskawek
Forma potrawy: Napoje
1 kg marchwi
20 dag truskawek
2 szklanki mleka
cukier
lody
Forma potrawy: Ciasta
1/2 kg. mąki
szklanka miodu
szklanka cukru
2-3 jaja
ćwierć szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
dwie łyżki zmielonych przypraw do piekarnika
trzy łyżki kakao
łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki amoniaku (węglanu amonu)
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub otarta skórka z jednej pomarańczy
mleko
masło do posmarowania foremek
Masa:
25 dag masła
dwa żółtka
10 dag czekolady twardej
pół szklanki śmietany
ewentualnie 10 dag orzechów włoskich lub laskowych
Forma potrawy: Sałatki
4 marchewki
1 seler
3 łyżki oleju sojowego lub oliwy
sok z cytryny
pęczek pietruszki
sól, pieprz