Zobacz wszystkie przepisy z jajkami
Pierniki korzenne z polewą miętową
Forma potrawy: Ciasta
35 dag mąki pszennej
35 dag cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
12,5 dag czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkałtowej
Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny lub papier do pieczenia
Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki likieru miętowego
Forma potrawy: Ciasta
biszkopt z 4 jajek
1 kg bananów
kostka masła
3 jaja
3/4 szklanki cukru do białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka wiśniowa
puszka brzoskwiń
Forma potrawy: Ciasta
0,5 kg liści szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
220 g masła
sól
pieprz
starta skórka z połowy cytryny
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki rodzynek
100 g sera typu rokfor
1 jajko
3 szklanki mąki
1 żółtko
mały kieliszek spirytusu
Babeczki z kremem czekoladowym
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
Krem:
250 ml mleka
3 żółtka
75 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki kartoflanej
70 g czekolady tartej lub w proszku
Inne:
125 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
10 g drożdży
60 ml śmietany kremowej
65 ml letniej wody
200 g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50 g masła
Nadzienie:
1 mała dynia
150 ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory
Polewa:
150 g śmietany kremówki
100 ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100 g startego ementalera
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól
Galaretka:
1 kg śliwek
150 g cukru pudru
20 g żelatyny
50 ml likieru śliwkowego lub śliwowicy
50 g dżemu śliwkowego
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
17 dag masła
2 żółtka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki margaryny
Polewa:
2/3 tabliczki czekolady mlecznej (7 dag)
10 dag posiekanych orzechów laskowych
1/3 szklanki cukru
2 białka
sól
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
25 dag mąki
2 białka
sól
Nadzienie:
70 dag truskawek
20 dag cukru
cukier waniliowy
4 dag margaryny
6-8 dag tartej bułki
tłuszcz do formy
4 dag cukru pudru do posypania