Forma potrawy: Ciasta
1,25 kg mąki
40 dkg cukru
25 dkg miodu
5-10 dkg tłuszczu
2 jaja
karmel
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy piernikowej (cynamon, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa - utłuczone i przesiane),
1 żółtko do posmarowania, masło do formy
lukier do ozdobienia
Forma potrawy: Ciasta
40 żółtek
1 kg mąki
1 kg masła
1 kg śmietany
sok z cytryny
1 kg cukru
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka masła (25 dkg)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masa serowa:
1/2 kg dobrego, niekwaśnego twarogu
1 jajko
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 kostki masła (12,5 dkg)
Ponad to:
puszka brzoskwiń
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Forma potrawy: Ciasta
8 małych jabłek
15 dkg masła
15 dkg cukru
20 dkg mąki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynymonu
rodzynki
dżem morelowy
cukier puder do posypania
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto biszkoptowe:
6 jaj
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru waniliowego
Krem:
300 g masła
200 g cukru
50 g kakao
6 jaj
aromat waniliowy
Glazura z karmelu:
100 g cukru
50 g masła
150 ml wody
4 jabłka
1/4 l kwaśnego mleka
1/4 l śmietany
2 duże łyżki mąki
250 g masła lub margaryny
Forma potrawy: Ciasta
ciasto:
150 dag masła
30 g cukru
jajko
250 g mąki
nadzienie owocowe:
500 g agrestu
1/4 l wody
1-2 łyżki cukru
krem budyniowy:
1/2 l mleka
2 żółtka
torebka budyniu waniliowego
piana:
3 białka
150 g cukru
Forma potrawy: Ciasta
Składniki na 24 kawałki (kostki):
3 dag drożdży
20 dag cukru
sól
40 dag mąki
1 jajko
1 cukier waniliowy
10 dag masła
200 ml mleka
50 dag twarogu
1 słoik (720 ml) agrestu
7 jajek
1 budyń waniliowy (na 0,5 l)
otarta skórka z 1 cytryny
5 dag płatków migdałów
1 łyżka cukru pudru
tłuszcz do posmarowania blachy