MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Zupa chrzanowa

Forma potrawy: Zupy

70 dag białej kiełbasy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu szynki
1 korzeń chrzanu (15 dag)
1 cebula
2 łyżki mąki
sok z 1 cytryny
1 szklanka kwaśnej śmietany
5 jajek na twardo
1 listek laurowy
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz mielony

Mintaj lub dorsz w chrzanie

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

80 dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza)
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki
3 łyżki oleju
10 dag chrzanu
kieliszek białego wytrawnego wina
łyżeczka masła roślinnego
szklanka śmietany
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
natka pietruszki
pieprz
sól

Do podania:
zmieniaki
biała kapusta

Wielkanocny sos chrzanowy na zimno

Forma potrawy: Sosy

150 ml wody
2 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
sól
cukier

Sos chrzanowy z borówkami

Forma potrawy: Sosy

5 dag korzenia chrzanu
20 dag dżemu z borówek
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól

Chrzan tarty w słoikach

Forma potrawy: Przetwory

50 dag. chrzanu w korzeniu
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier, ocet, sól

Chrzan domowy

Forma potrawy: Przetwory

25 dag świeżego chrzanu
50 ml śmietany kremówki
2 jajka na twardo
1 łyżka cukru
sól, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny

Surówka marchewkowo-chrzanowa

Forma potrawy: Sałatki

40 dag marchewki
100 ml śmietany
15 dag jabłek
4 dag chrzanu
zielenina
sól
sok z cytryny

Surówka pomarańczowy chrzan

Forma potrawy: Sałatki

5 jabłek
60 g tartego chrzanu
pomarańcza
4-5 łyżek soku cytrynowego
sól
cukier