MENU
ZWIŃ MENU

Chrzan domowy

Forma potrawy: Przetwór, potrawa wegetariańska

Składniki

25 dag świeżego chrzanu
50 ml śmietany kremówki
2 jajka na twardo
1 łyżka cukru
sól, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny

Przyrządzanie

Chrzan zetrzeć na drobnej tarce. Zaparzyć lekko wrzątkiem z kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać chrzan, śmietanę, rozdrobnione widelcem białka i sól do smaku.

Całość wymieszać i przełożyć do słoika.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Zobacz też przepisy ze składnikami:

Podobne przepisy

Chrzan tarty w słoikach

Forma potrawy: Przetwór

50 dag. chrzanu w korzeniu
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier, ocet, sól

Sos chrzanowy z marchewką

Forma potrawy: Sos

5 dag korzenia chrzanu
1 marchewka
5 dag śmietany
2 łyżki soku z cytryny
cukier i sól

Sos chrzanowy z jabłkami

Forma potrawy: Sos

30 dag jabłek
5 dag korzenia chrzanu
1 płaska łyżka mąki przennej
2 łyżki bulionu z drobiu (może być z kostki)
sok z 1/2 cytryny
cukier i sól

Keczup domowy Aliny

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Przetwór

2 kg pomidorów
25 dag cebuli
0,5 kg jabłek
0,5 kg razem: pietruszki, marchwi, selera
25 dag cukru
50 g musztardy
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka kminku
2-3 ziarna pieprzu i goździków