Wybierz składnik |
lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej |
Wybrane składniki |
tylko przepisy z określonego działu? |
Forma potrawy: Dania główne
800 g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125 ml octu 3%
50 ml oliwy
2 łyżki masła
250 g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100 ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż
Forma potrawy: Ciasta
ciasto:
150 dag masła
30 g cukru
jajko
250 g mąki
nadzienie owocowe:
500 g agrestu
1/4 l wody
1-2 łyżki cukru
krem budyniowy:
1/2 l mleka
2 żółtka
torebka budyniu waniliowego
piana:
3 białka
150 g cukru
Forma potrawy: Zupy
6-7 papryk
1 i 1/2 litra rosołu
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka mąki
2-3 serki topione
1 żółtko
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania rybne
1 kg węgorza
80 ml śmietany
20 dag selera
2 dag masła
tłuszcz
2 dag mąki
1 szklanka rosołu
20 dag pieczarek
zielenina
żółtko
sól, pieprz
sok z cytryny
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg szpinaku świeżego
3/4 szklanki mleka
1 łyżka mąki
1 szklanka tartego żółtego sera
1 łyżka masła
Forma potrawy: Zapiekane
1,5 kg szpinaku
100 g masła
150 g śmietanki
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
200 g tartego żółtego sera
kromka chleba
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
30 dag pieczarek
5 dag masła
5 jajek
5 łyżek mąki
3 łyżki wody mineralnej
sól, pieprz
drobno posiekana natka pietruszki
Forma potrawy: Ciasta
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
żółtko
szczypta soli
12 dag masła
mąka do rozwałkowania ciasta
Składniki na wierzch:
1 kg brzoskwiń
15 dag konfitury morelowej
łyżka posiekanej pistacji