MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Lekki tort jabłkowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Ciasto:
8 dag mąki
4 dag mielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 łyżeczki cynamonu
12 dag cukru
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła

Krem:
75 dag czerwonych jabłek
sok z 1 cytryny
szklanka białego wina
7 dag cukru
3 łyżeczki żelatyny

Dekoracja:
2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
5 dag prażonych, posiekanych orzechów włoskich

Ciasto z brzoskwiniami

Forma potrawy: Ciasta

200 g mąki
100 g masła
50 g cukru
1 jajko
skórka starta z cytryny
tłuszcz do smarowania blachy
750 g brzoskwiń
sok z 1 cytryny
125 ml białego wytrawnego wina
50 g cukru
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
125 ml bitej śmietany

Zupa pomidorowa

Forma potrawy: Zupy

1 litr wywaru z warzyw
4 duże pomidory
1 duża cebula
gałązka naci z selera
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
0,5 szkl. śmietany
1 łyżka mąki
sól
papryka
zielona pietruszka

Zapiekanka z pierogów

Forma potrawy: Zapiekane, Inne potrawy

2 torebki mrożonych pierogów z mięsem
25 dag pieczarek
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
sok z cytryny
20 dag sera żółtego
tłuszcz, bułka tarta do formy

Gulasz z węgorza

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg węgorza
tłuszcz
10 dag cebuli
150 ml śmietany
2 dag mąki
20 dag pieczarek
sól, pieprz
sok z cytryny
zielenina

Makaron z sosem grzybowym

Forma potrawy: Dania główne

10 dag. makaronu - wstążek
10 g. masła lub margaryny
40 dag. pieczarek
2 dymki (niekoniecznie)
2 łyżki śmietany
2 cebule
100 ml. wywaru z warzyw
200 ml. chudego mleka
2 łyżki mąki lub zasmażki w proszku
pieprz cayenne
szczypiorek
sól

Zupa szparagowa kremowa

Forma potrawy: Zupy

1 litr bulionu z kury
30 szparagów
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
150 ml śmietany
sól, pieprz
1 łyżeczka masła do smażenia

Węgorz po wrocławsku

Forma potrawy: Dania rybne

1 kg węgorza
80 ml śmietany
20 dag selera
2 dag masła
tłuszcz
2 dag mąki
1 szklanka rosołu
20 dag pieczarek
zielenina
żółtko
sól, pieprz
sok z cytryny