MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Kruchy placek ze śliwkami

Forma potrawy: Ciasta

40 dag (2 szklanki) mąki
20 dag margaryny
10 dag (5 łyżek) cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka
1 opakowanie cukru waniliowego lub esencja zapachowa
1 1/2 kg śliwek
cukier puder do posypania

Sos ziemniaczany

Forma potrawy: Sosy

350 ml wywaru z kości lub mięsa
50 ml śmietany
20 dag ziemniaków
8 dag cebuli
4 dag tłuszczu
3 dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz

Marchew jako purée

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

80 dag marchwi
100 ml śmietany
1-2 żółtka
tłuszcz
1-5 dag mąki
zielenina
sól

Gofry z marchwią i dynią

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Desery

250 g dyni
100 g żółtej marchwi
100 g razowej mąki pszennej
150 ml mleka
sól morska
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
odrobina kolendry
40 g cebuli
2 jaja

Do podania:
twaróg lub kwaśna śmietana

Kabaczki lub cukinie nadziewane

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg kabaczków lub cukinii
400 g nadzienia z mięsa (jak na mielone kotlety)
lub 400g nadzienia z grzybów, warzyw, ryżu
50 g tłuszczu
150 g śmietany lub sos z 40 g tłuszczu
30 g mąki
30 g koncentratu pomidorowego
sól, cukier

Ser zapiekany z pomidorami

Forma potrawy: Zapiekane

1/2 kostki masła lub margaryny
łyżka posiekanej cebuli
1/2 szklanki mąki
2 i 1/2 szklanki mleka
sól, pieprz
papryka w proszku
2 żółtka
4 łyżki śmietany
szklanka startego żółtego sera
6 pomidorów

Do podania:
makaron

Dynia po węgiersku

Forma potrawy: Dania główne

500 g dyni
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
kwas ogórkowy
garść siekanej zieleniny (np. koperku)
2 łyżki śmietany

Do podania:
kotlety ziemniaczane
kluski
kasze

Kurcze duszone w śmietanie

Forma potrawy: Dania główne

70 dag kurczaka
sól
łyżka mąki
2 łyżki tłuszczu
zielenina
szklanka śmietany

Do podania:
ryż lub makaron