MENU
ZWIŃ MENU

Marchew jako purée

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska

Składniki

80 dag marchwi
100 ml śmietany
1-2 żółtka
tłuszcz
1-5 dag mąki
zielenina
sól

Przyrządzanie

Marchew umyć, oczyścić, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować pod przykryciem, przetrzeć.

Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z marchewka i śmietaną, dusić kilka minut, dodać żółtka i posiekaną zieleninę, doprawić.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Surówka z marchwi i jabłek

Forma potrawy: Sałatki

3 marchewki
3-4 kwaśne jabłka
sok z cytryny
sól
cukier

Colesław z rodzynkami

Forma potrawy: Sałatki

kapusta biała
marchew
rodzynki
majonez

Kotlety baranie zapiekane z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne

 
8 kotletów z młodej baraniny z kostką
200 g parmezanu
200 g pieczarek
3 łyżki masła
20 g słoniny
1 cebula
2 łyżki tartej bulki
50 ml bulionu
1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
 
Do podania:
kartofle jako purée
czerwona kapusta
 

Pasta z makrelą

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

makrela wędzona
marchew surowa
cebula
1-2 łyżki majonezu