MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Dynia po japońsku

Forma potrawy: Dania główne

450 g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego

Szaszłyki z makreli i krewetek

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla

800 g filetów z makreli lub halibuta
200 g krewetek

Marynata:
100 ml sosu sojowego
50 ml wódki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
1 papryczka chilli
zioła do przybrania

Tort wiśniowy

Forma potrawy: Ciasta

Ilość na 16 porcji

Ciasto:
150 g mąki
50 g masła
200 g cukru pudru
12 jaj
2 łyżki kakao

Do przełożenia:
50 ml wiśniowki
500 g wiśni
150 g cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
150 g konfitur wiśniowych
250 ml śmietanki 30%
1/4 łyżeczki cynamonu

Inne:
10 g czekolady do przybrania
masło i tarta bułka do tortownicy

Marmolada z arbuza

Forma potrawy: Przetwory

Składniki na 4 słoje

kg miąższu arbuza
0,25 kg brzoskwiń
sok z dwóch cytryn
kg cukru żelującego
40 g wódki

Tort czekoladowy z brzoskwiniami

Forma potrawy: Ciasta

Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
mała łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 kostki masła albo 1 kostka masła i 1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
4 jajka
kakao - ciemne
alkohol -  wódka lub likier brzoskwiniowy lub koniak
puszka brzoskwiń

Koktajl z granatów i cytryn

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

 
2 granaty
2 cytryny
1/2 litra wody
2 łyżki cukru
wódka lub gin
 

Gruszki z orzechami w cieście

Forma potrawy: Ciasta, Desery

1 kg gruszek
25 dag mąki
margaryna do pieczenia
4 żółtka
1 białko
0,5 szklanki cukru pudru
kieliszek koniaku lub wódki
5 dag orzechów włoskich
2,5 dag rodzynek
sól
 
Niekoniecznie:
bita śmietana
 

«« « 1 2